Knäckebröd bakat med surdeg

Här kommer ett bra recept på ett jättegott surdegsknäckebröd. Det blir ett knäcke med riktig surdegskänsla och smak. Knäckebröd bakat på surdeg behöver alltid längre jästid men i övrigt är det lättbakat.

OBS: Du måste göra surdegsgrund för att kunna baka dessa knäckebröd. Om du inte redan har en surdegsgrund i kylskåpet hittar du receptet här.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Surdegsknackebrod

Knäckebröd bakat med surdeg

  • Total tid: 45 min.
  • Antal: 32 bitar 1x

Ingredienser

Skala
  • 0,5 dl surdegsgrund
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 44,5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk honung/sirap
  • 1 tsk salt
  • Sesamfrön/Vallmofrön

Instruktioner

  1. Blanda surdegsgrund och vatten och rör om.
  2. Blanda i de övriga ingredienserna.
  3. Arbeta degen i hushållsmaskin eller med degkrokar i 5–6 minuter tills den blir mjuk och smidig. Blanda inte i för mycket mjöl från början. Om degen känns för lös efter du knådat den så blanda i mer mjöl.
  4. Täck över bunken med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur över natten ca 10–12 timmar. Om du tillagar degen på dagen kan du ställa in den i kylskåpet, och sen ställa den i rumstemperatur på kvällen och låta den stå framme tills morgonens efter.
  5. Morgonen efter tar du upp degen på ett väl mjölat bakbord. Dela därefter degen i 4 delar. Kavla ut varje del riktigt tunt, helst med en kruskavel. Använd mer mjöl på bakbordet och på kaveln.
  6. Skär degen i lagom stora bitar och lägg bitarna på ett bakplåtspapper. Det krävs normalt 4 bakplåtspapper.
  7. Nagga bröden med en gaffel, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha på dem. Låt  därefter bröden jäsa 1–2 timmar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en tom plåt i ugnen och ta ut den efter 10 minuter.
  9. Dra försiktigt på ett av bakplåtspapperna med bröden på plåten.
  10. Grädda bröden i mitten av ugnen 8–12 minuter. Håll koll på bröden i slutet av gräddningen och ta ut dem varefter de blir klara. Det är inte alltid de blir klara samtidigt. De ska vara lite brungräddade.
  11. Låt bröden kallna på galler.
  12. Om inte alla bröd blivit tillräckligt krispiga kan du lägga in dem i ugnen på eftervärme eller på 50 grader en stund.
  13. Njut av dina goda surdegsknäckebröd.

Värt att notera

Den tillagningstid som anges inkluderar inte tid för jäsning och gräddning. 

  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

1. Arbeta degen i hushållsmaskin eller med degkrokar i 5–6 minuter. Degen ska vara mjuk och smidig.

Deg

2. Tar upp degen på ett väl mjölat bakbord, och dela därefter degen i 4 delar. Kavla ut varje del riktigt tunt, helst med en kruskavel.

Rullad deg

3. Skär degen i lagom stora bitar och lägg bitarna på ett bakplåtspapper. Nagga därefter bitarna med en gaffel.

Degbitar

4. Strö på de frön du vill ha på knäckebröden.

Degbitar med for

5. Grädda knäckebröden, låt dem svalna och servera dem.

Degbitar i burk
Knacke pa handduk

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle