Ingredienser
- 0,5 dl surdegsgrund
- 2,5 dl ljummet vatten
- 1,5 dl grahamsmjöl
- 4–4,5 dl vetemjöl
- 0,5 msk honung/sirap
- 1 tsk salt
- Sesamfrön/Vallmofrön
Instruktioner
- Blanda surdegsgrund och vatten och rör om.
- Blanda i de övriga ingredienserna.
- Arbeta degen i hushållsmaskin eller med degkrokar i 5–6 minuter tills den blir mjuk och smidig. Blanda inte i för mycket mjöl från början. Om degen känns för lös efter du knådat den så blanda i mer mjöl.
- Täck över bunken med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur över natten ca 10–12 timmar. Om du tillagar degen på dagen kan du ställa in den i kylskåpet, och sen ställa den i rumstemperatur på kvällen och låta den stå framme tills morgonens efter.
- Morgonen efter tar du upp degen på ett väl mjölat bakbord. Dela därefter degen i 4 delar. Kavla ut varje del riktigt tunt, helst med en kruskavel. Använd mer mjöl på bakbordet och på kaveln.
- Skär degen i lagom stora bitar och lägg bitarna på ett bakplåtspapper. Det krävs normalt 4 bakplåtspapper.
- Nagga bröden med en gaffel, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha på dem. Låt därefter bröden jäsa 1–2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en tom plåt i ugnen och ta ut den efter 10 minuter.
- Dra försiktigt på ett av bakplåtspapperna med bröden på plåten.
- Grädda bröden i mitten av ugnen 8–12 minuter. Håll koll på bröden i slutet av gräddningen och ta ut dem varefter de blir klara. Det är inte alltid de blir klara samtidigt. De ska vara lite brungräddade.
- Låt bröden kallna på galler.
- Om inte alla bröd blivit tillräckligt krispiga kan du lägga in dem i ugnen på eftervärme eller på 50 grader en stund.
- Njut av dina goda surdegsknäckebröd.
Värt att notera
Den tillagningstid som anges inkluderar inte tid för jäsning och gräddning.