Ingredienser
Skala
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- ½ dl honung
- ½ dl rapsolja
- 3 dl finrivna morötter
- 1 tsk salt
- 1 dl havregryn
- 13 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke
- Värm mjölken i en kastrull tills den är fingervarm, det vill säga 37 grader.
- Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen löst sig
- Tillsätt honung, olja, morötter, salt och havregryn i skålen med mjölken och rör om med en slev.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget i skålen och arbeta degen väl.
- Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
- Klä en långpanna, 30 gånger 40 cm, med bakplåtspapper.
- Platta ut degen på bakplåtspappret så degen täcker hela formen.
- Skär degen i rutor och nagga rutorna med en gaffel och pudra över lite vetemjöl.
- Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter.
- Ta ut morotsbrödet från ugnen och njut av ditt nygräddade morotsbröd
Värt att notera
Det går bra att toppa brödet med valfria frön såsom solroskärnor, pumpakärnor, sesamfrön eller linfrön.