Ingredienser
Skala
- 1/4 paket jäst
- 2 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk sirap (eller honung)
- 3 msk rapsolja (eller annan matolja)
- 3 dl grovt rågmjöl
- 3 dl vetemjöl (+ 2 dl vetemjöl till utbakningen)
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Häll på ljummet (37 grader) vatten och lös upp jästen. Blanda i salt, sirap (honung) och oljan. Rör om. Häll i rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda till en lagom deg.
- Ta upp degen på ett bakbord och knåda den smidig. OBS: Degen behöver inte jäsa. Rulla ut degen till en rulle och dela den i 20 bitar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Kavla ut varje del till en tunn rundel. Använd rikligt med mjöl på bakbordet och kaveln. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga bröden med en gaffel och grädda dem i mitten av ugnen i 4 minuter.
- Bröden är klara när de fått några ljusbruna fläckar. Ta ut dem direkt då och låt dem svalna på galler. De blir knapriga och spröda när de kallnat.