Rågknäckebröd (utan jäsning)

Här kommer ett recept på lättbakat och jättegott knäckebröd med smak av råg. Tillagningstiden är kort tack vare att dessa knäckebröd inte behöver jäsa. Bröden passar både till vardags och till fest.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Omslag

Rågknäckebröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 40 min.
  • Antal: 20 st 1x

Ingredienser

Skala
  • 1/4 paket jäst
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap (eller honung)
  • 3 msk rapsolja (eller annan matolja)
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl (+ 2 dl vetemjöl till utbakningen)

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på ljummet (37 grader) vatten och lös upp jästen. Blanda i salt, sirap (honung) och oljan. Rör om. Häll i rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda till en lagom deg.
  2. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den smidig. OBS: Degen behöver inte jäsa. Rulla ut degen till en rulle och dela den i 20 bitar.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Kavla ut varje del till en tunn rundel. Använd rikligt med mjöl på bakbordet och kaveln. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga bröden med en gaffel och grädda dem i mitten av ugnen i 4 minuter.
  5. Bröden är klara när de fått några ljusbruna fläckar. Ta ut dem direkt då och låt dem svalna på galler. De blir knapriga och spröda när de kallnat.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Dela degen i 20 bitar
Kavla ut varje bit till en tunn rundel
Gradda mitt i ugnen cirka 20 minuter
Njut av underbart goda ragknackebrod

Bilder och inspiration

Ragbrod4
Ragbrod3
Ragbrod2

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle