Surdegsbröd

Jag har provat på att göra surdegsbröd från grunden. Riktigt roligt och utmanande. Inte alls så svårt som jag trodde innan jag testade bakmetoden. Det är långa jästider men arbetsinsatserna är korta. Brödet blir jättegott och helt naturligt. Inga onödiga tillsatser!

Jag skriver ett recept från början som har fungerat bra för mig. Surdegsgrunden behöver man bara göra en gång sedan använder man den färdiga surdegsgrunden som man har i kylskåpet.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Surdegsbrod

Surdegsbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Antal: 2 stora brödkakor 1x

Ingredienser

Skala

Surdegsgrund (detta blir jäsmedel i brödet)

  • 1 dl ekologiskt rågmjöl (det är bäst med ekologiskt mjöl som inte innehåller några tillsatser).
  • 0,75 dl rivet äpple.
  • 1,5 dl ljummet vatten

Och senare..

  • 1 dl rågmjöl.
  • 1 dl ljummet vatten.

Fördegen

  • 1 dl surdegsgrund.
  • 1,5 dl ljummet vatten.
  • 2,5 dl vetemjöl (jag använde vetemjöl special men det går bra med vanligt vetemjöl också).

Surdegsbrödet

  • Hela fördegen.
  • 5 dl ljummet vatten.
  • 1415 dl vetemjöl (special).
  • 3 tsk salt.
  • En stor bunke som du blandar alla ingredienser i.

Instruktioner

Surdegsgrunden

  1. Blanda surdegsgrunden i en glasburk tills den blir som en lös gröt.
  2. Sätt ett lock lite på kant över burken för det ska komma in luft till surdegen.
  3. Ställ burken på något varmt ställe, till exempel över kylskåpet eller bredvid ett element. Det ska vara cirka 22 – 28 grader där burken förvaras.

Dagsschema för surdegsgrunden

Dag 1–3

Rör om surdegsgrunden i burken 2 gånger per dag morgon och kväll. Dag 2 eller 3 börjar det oftast komma små bubblor i surdegsgrunden.

Dag 4

Nu ska du mata surdegsgrunden med 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten. Rör därefter om i burken och ställ tillbaka den på det varma stället.

Dag 5

Nu ska det vara ordentligt med små bubblor i burken som du antingen ser direkt eller om du vickar lite på burken. Nu är surdegsgrunden färdig att bakas med. Om du inte vill baka just nu kan du ställa in burken i kylskåpet med ett lock på och ta fram den när du ska baka ditt bröd.

Surdegsgrunden kan förvaras länge i kylskåpet. Den kan förvaras månader, och till och med år om du matar den regelbundet. Surdegsgrund ska idealt matas en gång per vecka när den står i kylskåpet. Mata med några matskedar rågmjöl och några matskedar ljummet vatten och rör om.

Ju med surdegsgrund du har, ju mer rågmjöl och vatten behöver du mata surdegsgrunden med. Om du får för mycket surdegsgrund när du matar regelbundet kan du hälla ut lite innan matningen.

Det är i regel en bra idé att låta surdegsgrunden få stå några timmar i rumstemperatur i samband med att du matar den. Detta för att du ska kunna se att den mår bra, och alltså har många små bubblor i sig.

Fördegen

  1. Kvällen innan du ska baka ditt surdegsbröd gör du en fördeg. Detta för att få i gång jäsningen bättre.
  2. Blanda surdegsgrund, ljummet vatten och vetemjöl i en bunke. Rör om ingredienserna till en lös deg och sätt på plastfolie med några jack i över bunken.
  3. Ställ bunken på något varmt ställe där det är mellan cirka 22–28 grader. Låt det stå över natten cirka 12–14 timmar. Degen kan även stå lite längre om du vill baka senare på dagen.
  4. Dagen efter ska det nu vara många små bubblor i degen. Då är den klar för att bakas med.

Surdegsbrödet

  1. Blanda alla ingredienser till surdegsbrödet (utom saltet) i en stor bunke. Kör degen i hushållsmaskin eller med elvispens degkrokar i cirka 5 minuter. Blanda i saltet och kör några minuter till. Du kan också knåda degen för hand cirka 10 minuter innan du blandar i saltet. Ta lite mindre mjöl om du knådar i maskin eller med degkrokar.
  2. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek på något varmt ställe i cirka 2–4 timmar.
  3. Ta upp degen på ett väl mjölat bakplåtspapper. Degen ska nu vara lätt och fluffig med lite klistrighet. Men degen ska samtidigt inte fastna på fingrarna.
  4. Ta tag i degens ena kant och vik försiktigt över den över degen. Gör detta några gånger. OBS: Knåda inte. Det ska vara luft kvar i degen.
  5. Forma degen till lagom stora bröd (2 st vid grundrecept).
  6. Lägg bröden på ett mjölat bakplåtspapper eller i en form klädd med bakplåtspapper, och låt dem jäsa i cirka 1–2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt i ugnen.
  8. Ta ut den varma plåten och för över bakplåtspappret med bröden till den varma plåten och sätt in den i mitten av ugnen.
  9. Sänk värmen till 225 grader och grädda i cirka 30–35 minuter. Om du lagt brödet i formen så sätt in formen på ett ugnsgaller i mitten av ugnen och sänk värmen till 225 grader.
  10. Brödet är klart när innetemperaturen i brödet är mellan 95–98 grader.
  11. Låt brödet kallna på galler.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle