Röd vinbärssaft

Detta recept ger dig en härligt frisk och smakrik saft på röda vinbär.

Frys gärna ner det som inte går åt direkt så kan du njuta av röd vinbärssaft under en lång tid framöver.

4 fördelar med vinbär

  1. Vinbär är bra för hjärtat.
  2. Vinbär innehåller både A- och C-vitamin.
  3. Vinbär är bra för matsmältningen.
  4. Vinbär smakar gott och är härligt syrliga.

OBS: Om du skalar upp receptet gäller fortfarande regeln som säger att det alltid ska vara 6 dl socker per avrunnen liter. Det ska alltså aldrig vara 12 eller 18 dl socker per liter som skalningsfunktionen säger ifall du dubblar eller tripplar receptet.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vinbarssaft2

Röd vinbärssaft

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 35 min.
  • Antal: ca. 1 liter outspädd saft.

Ingredienser

Skala
  • 1 kg röda vinbär
  • 4 dl vatten
  • 6 dl socker per avrunnen liter

Instruktioner

  1. Rensa och skölj bären. Bären behöver inte repas, och om du har frysta bär behöver de inte tinas.
  2. Koka upp vattnet i en stor gryta. Häll i bären och låt vattnet och vinbären koka upp igen under cirka 10 minuters tid. Pressa bären mot grytans kant med jämna mellanrum så de krossas och ger ifrån sig så mycket smak som möjligt.
  3. Häll bärmassan genom en finmaskig sil och låt det rinna ca 5 min.
  4. Mät upp hur många dl saft du fått.
  5. Skölj rent grytan och häll tillbaka saften i grytan.
  6. Låt saften koka upp, och häll i sockret. Du ska alltså hälla i 6 dl socker per liter avrunnen saft.
  7. Låt saften koka tills sockret löst sig. Om det är vitt skum på ytan, skumma då bort det med en sked.
  8. Låt saften svalna och häll sedan upp saften i rena flaskor.
  9. Förvara din saft svalt och frys med fördel ned den saft som inte går åt direkt.

Värt att notera

Jag tog 4 dl socker till cirka 7 dl råsaft, och den färdiga produkten blev 9 dl på just mina bär.

  • Författare: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle