Ingredienser
Skala
- 1 kg röda vinbär
- 4 dl vatten
- 6 dl socker per avrunnen liter
Instruktioner
- Rensa och skölj bären. Bären behöver inte repas, och om du har frysta bär behöver de inte tinas.
- Koka upp vattnet i en stor gryta. Häll i bären och låt vattnet och vinbären koka upp igen under cirka 10 minuters tid. Pressa bären mot grytans kant med jämna mellanrum så de krossas och ger ifrån sig så mycket smak som möjligt.
- Häll bärmassan genom en finmaskig sil och låt det rinna ca 5 min.
- Mät upp hur många dl saft du fått.
- Skölj rent grytan och häll tillbaka saften i grytan.
- Låt saften koka upp, och häll i sockret. Du ska alltså hälla i 6 dl socker per liter avrunnen saft.
- Låt saften koka tills sockret löst sig. Om det är vitt skum på ytan, skumma då bort det med en sked.
- Låt saften svalna och häll sedan upp saften i rena flaskor.
- Förvara din saft svalt och frys med fördel ned den saft som inte går åt direkt.
Värt att notera
Jag tog 4 dl socker till cirka 7 dl råsaft, och den färdiga produkten blev 9 dl på just mina bär.