Ingredienser
Skala
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk
- 50 g smör
- 2 tsk salt
- 1 dl ljus sirap
- 4 dl havregryn
- 12 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm, det vill säga cirka 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den fingervarma vätskan. Rör om tills jästen löst sig helt.
- Tillsätt resten av vätskan tillsammans med sirap, havregryn och salt.
- Häll i mjölet i bunken, lite i taget.
- Arbeta degen väl.
- Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
- Ta upp degen från bunken och lägg den på ett mjölat bakbord.
- Knåda degen och dela den i två lika stora delar.
- Forma varje bit till en rund boll och kavla ut den till runda brödkakor, cirka 25 centimeter i diameter.
- Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och lägg en brödkaka på varje plåt.
- Skär snitt i brödkakorna med en kniv till lagom stora portionsbitar.
- Pudra lite mjöl över brödkakorna.
- Låt degen jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda brödkakorna mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
- Ta ut brödkakorna från ugnen och låt dem svalna något innan servering.