Lättbakat bjudbröd

Detta är det perfekta brödet att bjuda på om du exempelvis har en stor familj eller många på besök på samma gång.

Brödet blir saftigt och gott och det sprider sig en härlig doft av nybakat i hemmet. Värt att veta är att det även är en bra idé att bjuda på brödet till festmaten eller att servera det till en god soppa.

Receptet ger dig två rejäla brödkakor (ca. 20 port.) så alla får en bit hembakat bröd. Önskar du ett grövre bröd går det bra att byta ut en del av vetemjölet mot exempelvis grahamsmjöl.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bjudbrod10

Lättbakat bjudbröd

  • Total tid: 85 min.
  • Antal: 2 stora limpor (ca. 20 port.) 1x

Ingredienser

Skala
  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 tsk salt
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 dl havregryn
  • 12 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm, det vill säga cirka 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av den fingervarma vätskan. Rör om tills jästen löst sig helt.
  3. Tillsätt resten av vätskan tillsammans med sirap, havregryn och salt.
  4. Häll i mjölet i bunken, lite i taget. 
  5. Arbeta degen väl.
  6. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
  7. Ta upp degen från bunken och lägg den på ett mjölat bakbord.
  8. Knåda degen och dela den i två lika stora delar.
  9. Forma varje bit till en rund boll och kavla ut den till runda brödkakor, cirka 25 centimeter i diameter.
  10. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och lägg en brödkaka på varje plåt.
  11. Skär snitt i brödkakorna med en kniv till lagom stora portionsbitar. 
  12. Pudra lite mjöl över brödkakorna.
  13. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.
  14. Sätt ugnen på 200 grader.
  15. Grädda brödkakorna mitt i ugnen i cirka 12 minuter.
  16. Ta ut brödkakorna från ugnen och låt dem svalna något innan servering.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle