Ingredienser
Till frallorna
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk sirap eller honung
- 25 g smör eller margarin
- 12–13 dl vetemjöl (+ vetemjöl till utbakningen)
Till penslingen
- vatten och frön, t ex vallmofrön
Instruktioner
- Smula jästen i en stor bunke.
- Smält smöret i en gryta, häll i vattnet och värm till 37 grader.
- Häll i lite av vätskan i bunken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av vätskan, salt, sirap och rör om.
- Blanda i vetemjölet. Häll i lite i taget mot slutet så degen inte blir för hård.
- Knåda degen ordentligt 5–7 minuter med degkrokar eller i maskin. Det går också bra att knåda degen för hand på ett väl mjölat bakbord.
- Låt degen jäsa i bunken i 45 minuter. Lägg en bakduk över bunken.
- Klä två formar med bakplåtspapper.
- Ta upp degen på ett väl mjölat bakbord, och knåda ihop degen så den blir smidig att arbeta med.
- Dela degen i två delar, och dela varje del i 8 bitar. Rulla varje bit till runda bullar och lägg åtta i varje form.
- Pensla bullarna med vatten och strö över vallmofrön.
- Låt degen jäsa 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader och grädda frallorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, generellt tar det mellan 13–15 minuter.
- Låt bröden svalna av i formen 10–15 minuter. Ta sedan upp bakplåtspappret med frallorna i och låt dem kallna på galler i bakplåtspappret.
- Njut av din goda formfranska.
Värt att notera
I tidsberäkningen på 40 min ingår inte de jästider som krävs (45 min + 35 min).