Franskbröd bakat i form (formfranska)

Det här jättegoda franskbrödet måste du bara prova. Det är enkelt att baka, går snabbt, ingredienserna har du oftast hemma och brödet är uppskattat av i princip alla.

Jag har bakat frallorna i en form men det går lika bra att baka ut dom på en vanlig plåt med bakplåtspapper på.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Formfranska

Franskbröd bakat i form (formfranska)

  • Total tid: 40 min.
  • Antal: 18 st. 1x

Ingredienser

Skala

Till frallorna

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap eller honung
  • 25 g smör eller margarin
  • 1213 dl vetemjöl (+ vetemjöl till utbakningen)

Till penslingen

  • vatten och frön, t ex vallmofrön

Instruktioner

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Smält smöret i en gryta, häll i vattnet och värm till 37 grader.
  3. Häll i lite av vätskan i bunken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av vätskan, salt, sirap och rör om.
  4. Blanda i vetemjölet. Häll i lite i taget mot slutet så degen inte blir för hård.
  5. Knåda degen ordentligt 5–7 minuter med degkrokar eller i maskin. Det går också bra att knåda degen för hand på ett väl mjölat bakbord.
  6. Låt degen jäsa i bunken i 45 minuter. Lägg en bakduk över bunken.
  7. Klä två formar med bakplåtspapper.
  8. Ta upp degen på ett väl mjölat bakbord, och knåda ihop degen så den blir smidig att arbeta med.
  9. Dela degen i två delar, och dela varje del i 8 bitar. Rulla varje bit till runda bullar och lägg åtta i varje form.
  10. Pensla bullarna med vatten och strö över vallmofrön.
  11. Låt degen jäsa 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader och grädda frallorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, generellt tar det mellan 13–15 minuter.
  13. Låt bröden svalna av i formen 10–15 minuter. Ta sedan upp bakplåtspappret med frallorna i och låt dem kallna på galler i bakplåtspappret.
  14. Njut av din goda formfranska.

Värt att notera

I tidsberäkningen på 40 min ingår inte de jästider som krävs (45 min + 35 min).

  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Här nedan ser du bilder på utvalda delar av receptet.

1. Dela degen i två delar, och dela varje del i 8 bitar.

Dela upp brodet

2. Rulla varje bit till runda bullar och lägg åtta i varje form.

Franskbullar pa bord

3. Pensla bullarna med vatten och strö över vallmofrön.

Lat dem jasa

4. Låt degen jäsa i 30 minuter, och grädda formfranskan på 225 grader i 13–15 minuter.

Dubbel ojast

5. Njut av din goda franska i form.

Fardig formfranska 3

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle