Ingredienser
- 25 g färsk jäst
- 5 dl kallt vatten
- 1 st morot (finriven)
- 2 msk rapsolja
- 2 msk mörk sirap (alt flytande honung)
- 2 tsk salt
- 4 dl rågsikt
- 8 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av det kalla vattnet. Lös upp jästen helt och häll på resterande vatten.
- Finriv moroten, det ska ge ca 2 dl finriven morot.
- Tillsätt sirap/honung, olja, salt och finriven morot. Rör om.
- Tillsätt rågsikt och vetemjöl och rör om tills du har en kladdig deg.
- Plasta in degen och ställ in den i kylskåpet över natten (gärna 12+ timmar).
- Morgonen efter sätter du ugnen på 250 grader.
- Ta ut degen från kylskåpet och tippa upp den på ett väl mjölat bakbord.
- Dela degen i ca 16 lika stora delar. Vänd dem i mjölet och lägg dem på ugnsplåtar med bakplåtspapper (OBS! Degen ska inte knådas).
- Häll i ca 1 dl kallt vatten i botten av ugnen och grädda frallorna i ca 12–15 minuter. Häll i lite mer kallt vatten i ugnen när du gräddar andra plåten. Det ger frallorna den där härligt krispiga ytan.
- Låt frallorna vila på galler en stund och njut sedan av dina nybakade morotsfrallor.