Grötfrallor i långpanna

Här kommer ett recept på grötfrallor som både är goda och nyttiga. Det är mycket havregryn i dem, vilket gör dem saftiga och smakrika.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Profilbild

Grötfrallor i långpanna

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Total tid: 45 min.
  • Antal: ca 25 st. 1x

Ingredienser

Skala
  • 50 gr jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 50 gr smör
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 7 dl havregryn
  • 1011 dl vetemjöl (spara lite vetemjöl till utbakningen)
  • 1 ägg och valfria frön till penslingen. Jag använde sesamfrön, vallmofrön och solroskärnor.

Instruktioner

  1. Smula jästen i en stor bunke
  2. Värm vatten och mjölk till ca 37 grader.
  3. Häll i lite av vätskan i bunken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av vätskan och rör om.
  4. Blanda i salt, sirap och havregrynen. Låt havregrynen ligga i vätskan och svälla i ca 5 minuter.
  5. Smält under tiden smöret och låt det svalna lite. Häll därefter smöret i bunken.
  6. Häll vetemjölet i bunken. Blanda försiktigt i det sista av mjölet så degen inte blir för hård.
  7. Knåda degen väl för hand eller med degkrokar. Knåda helst med degkrokar då degen är lite kladdig i början. En normal knådtid är ca 5 minuter.
  8. Låt degen jäsa under bakduk ca 50 min.
  9. Ta därefter upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela degen i två delar.
  10. Rulla ut delarna till längder som du skär i mindre bitar och formar till små bullar.
  11. Lägg bullarna i en form eller tätt på en långpanna. Lämna lite utrymme för bullarna att jäsa.
  12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på frön.
  13. Låt bullarna jäsa 50 min, och sätt ugnen på 225 gr.
  14. Grädda bröden i mitten av ugnen tills de fått fin färg, normalt tar det 13–15 min.
  15. Låt brödet svalna i formen i ca 5–10 min.
  16. Ta sedan upp bullarna på galler och låt dem kallna. Sen kan du njuta av dina goda grötfrallor.

Värt att notera

Den totala bakningstiden inklusive jäsning är ca 145 minuter, alltså 2 timmar och 25 minuter.

  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Här nedan ser du utvalda delar av receptet tillsammans med bilder.

1. Låt degen jäsa under bakduk ca 50 minuter.

Skal med deg

2. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela degen i två delar. Rulla ut delarna till längder som du skär i mindre bitar och formar till små bullar.

Deg pa bakbod

3. Lägg bullarna i en form eller tätt på en långpanna. Lämna lite utrymme för bullarna att jäsa.

Deg pa plat

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på frön.

Frallor pa plat

5. Låt bullarna jäsa ca 50 minuter och sätt ugnen på 225 grader.

Jasta frallor

6. Grädda bröden i mitten av ugnen tills de fått fin färg. Låt dem svalna och njut efter det av dina goda grötfrallor.

Fardiga frallor

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Alla kommentarer

Håll dig uppdaterad

cross-circle