Ingredienser
- 50 gr jäst
- 3 dl vatten
- 3 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 50 gr smör
- 0,5 dl mörk sirap
- 7 dl havregryn
- 10–11 dl vetemjöl (spara lite vetemjöl till utbakningen)
- 1 ägg och valfria frön till penslingen. Jag använde sesamfrön, vallmofrön och solroskärnor.
Instruktioner
- Smula jästen i en stor bunke
- Värm vatten och mjölk till ca 37 grader.
- Häll i lite av vätskan i bunken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av vätskan och rör om.
- Blanda i salt, sirap och havregrynen. Låt havregrynen ligga i vätskan och svälla i ca 5 minuter.
- Smält under tiden smöret och låt det svalna lite. Häll därefter smöret i bunken.
- Häll vetemjölet i bunken. Blanda försiktigt i det sista av mjölet så degen inte blir för hård.
- Knåda degen väl för hand eller med degkrokar. Knåda helst med degkrokar då degen är lite kladdig i början. En normal knådtid är ca 5 minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk ca 50 min.
- Ta därefter upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela degen i två delar.
- Rulla ut delarna till längder som du skär i mindre bitar och formar till små bullar.
- Lägg bullarna i en form eller tätt på en långpanna. Lämna lite utrymme för bullarna att jäsa.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på frön.
- Låt bullarna jäsa 50 min, och sätt ugnen på 225 gr.
- Grädda bröden i mitten av ugnen tills de fått fin färg, normalt tar det 13–15 min.
- Låt brödet svalna i formen i ca 5–10 min.
- Ta sedan upp bullarna på galler och låt dem kallna. Sen kan du njuta av dina goda grötfrallor.
Värt att notera
Den totala bakningstiden inklusive jäsning är ca 145 minuter, alltså 2 timmar och 25 minuter.
Testkommentar