Ingredienser
Skala
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 dl äppelmos
- 2 st äpplen (skalade och rivna)
- 100 g smör
- 1 tsk salt
- 3 dl rågsikt
- 12 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken i bunken med det smälta smöret. Låt vätskan bli fingervarm.
- Häll lite av den fingervarma vätskan i bunken så jästen löser sig. Häll sedan i resterande vätska.
- Tillsätt rivet äpple, äppelmos, salt, rågsikt och vetemjöl.
- Arbeta degen väl.
- Låt degen jäsa cirka 40 minuter under bakduk.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma frallor av degen.
- Lägg frallorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Degen behöver inte knådas.
- Pudra lite mjöl över frallorna och låt dem sedan jäsa under bakduk cirka 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda frallorna i mitten av ugnen i 10 – 15 minuter.
- Ta ut frallorna från ugnen och låt dem svalna något på galler.