Rågsiktsfrallor

Här kommer ett jättebra och enkelt recept på goda frallor att bjuda på både till vardags och till fest. De blir riktigt mjuka och fluffiga.

Frallorna blir alltså jättegoda och är omtyckta av både barn och vuxna i alla åldrar.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Ragfrallor

Rågsiktsfrallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 110 min.
  • Antal: 16 st. 1x

Ingredienser

Skala

Till frallorna

  • 50 gr jäst
  • 50 gr smör
  • 6 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl sirap
  • Cirka 15 dl rågsikt
  • 2 dl rågsikt till utbakningen

Till penslingen

  • 1 ägg
  • Solroskärnor och sesamfrön

Instruktioner

  1. Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en gryta och häll på mjölken. Värm till 37 grader. Häll lite av den varma mjölken över jästen och lös upp den i vätskan genom att röra med en sked eller med handen. Häll sedan i resten av vätskan. Blanda i salt och sirap.
  2. Rör ner mjölet i bunken, lite i taget. Knåda degen i maskin eller med elvispens degkrokar i cirka 5 minuter tills du fått en smidig deg. Det går också bra att knåda degen för hand.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i 50 minuter.
  4. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den lite så den blir smidig. Dela degen på hälften. Dela varje halva i 7 eller 8 delar beroende på hur stora du vill ha frallorna.
  5. Ta fram 2 runda bakformar, cirka 24 cm i diameter. Klä dem med bakplåtspapper.
  6. Rulla runda bollar av degen och lägg dem i formarna, 7 eller 8 stycken bollar i varje form. Pensla bollarna med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och/eller sesamfrön.
  7. Låt dem jäsa 25 minuter under bakduk och sätt ugnen på 225 grader.
  8. Grädda frallorna mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt frallorna svalna i formen.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Dela varje halva i 7 eller 8 bitar
Rulla till runda bollar och fordela dem i runda bakformar
Pensla med uppvispat agg och stro pa solrosfron
Njut av ett underbart gott och saftigt hembakt brod

Fler artiklar vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle