Ingredienser
Skala
Till frallorna
- 50 gr jäst
- 50 gr smör
- 6 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 0,5 dl sirap
- Cirka 15 dl rågsikt
- 2 dl rågsikt till utbakningen
Till penslingen
- 1 ägg
- Solroskärnor och sesamfrön
Instruktioner
- Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en gryta och häll på mjölken. Värm till 37 grader. Häll lite av den varma mjölken över jästen och lös upp den i vätskan genom att röra med en sked eller med handen. Häll sedan i resten av vätskan. Blanda i salt och sirap.
- Rör ner mjölet i bunken, lite i taget. Knåda degen i maskin eller med elvispens degkrokar i cirka 5 minuter tills du fått en smidig deg. Det går också bra att knåda degen för hand.
- Låt degen jäsa under bakduk i 50 minuter.
- Ta upp degen på ett bakbord och knåda den lite så den blir smidig. Dela degen på hälften. Dela varje halva i 7 eller 8 delar beroende på hur stora du vill ha frallorna.
- Ta fram 2 runda bakformar, cirka 24 cm i diameter. Klä dem med bakplåtspapper.
- Rulla runda bollar av degen och lägg dem i formarna, 7 eller 8 stycken bollar i varje form. Pensla bollarna med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och/eller sesamfrön.
- Låt dem jäsa 25 minuter under bakduk och sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda frallorna mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt frallorna svalna i formen.