Valnötsbröd

Detta recept ger dig ett saftigt bröd med valnötter i. Valnötterna ger alltså brödet den där goda nötsmaken, och så även lite crunch.

Bjud gärna på brödet till en varm och god soppa eller servera det gärna till mellis eller frukost.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Valnotsbrod5

Valnötsbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 120 min.
  • Antal: 2 limpor. 1x

Ingredienser

Skala
  • 50 g jäst.
  • 6 dl vatten.
  • 2 tsk salt.
  • 2 msk flytande honung eller sirap.
  • 3 msk rapsolja.
  • 100150 g valnötter.
  • 7 dl rågsikt.
  • 1214 dl vetemjöl.

Instruktioner

  1. Värm vattnet tills det är fingervarmt, det vill säga 37 grader.
  2. Lös upp jästen i en bunke tillsammans med lite av vattnet, och häll sedan i det resterande vattnet i bunken.
  3. Blanda ner salt, honung/sirap, olja och valnötter i bunken.
  4. Blanda ner rågsikt och nästan allt vetemjöl i bunken, och blanda därefter alla ingredienser till en deg.
  5. Ta upp degen på ett bakbord.
  6. Knåda degen ordentligt i mellan 5–10 min, och blanda därefter i resterande vetemjöl så degen blir smidig.
  7. Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek. Det tar cirka 45 minuter.
  8. Arbeta ihop degen på lätt mjölat underlag och dela degen i två lika stora delar.
  9. Forma varje del till en boll och lägg bröden på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  10. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Gör försiktigt några skåror i de jästa bröden.
  13. Grädda brödet mitt i ugnen på 250 grader i 5 min. Sätt därefter ner temperaturen till 200 grader och fortsätt grädda bröden i ytterligare 30–35 minuter.
  14. Ta ut bröden ur ugnen och låt dem svalna på galler.
  15. Nu är dina valnötsbröd klara att serveras.

Värt att notera

Det går utmärkt att frysa ner brödlimporna efter att de svalnat helt.

  • Författare: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle