Ingredienser
Skala
- 50 g jäst.
- 6 dl vatten.
- 2 tsk salt.
- 2 msk flytande honung eller sirap.
- 3 msk rapsolja.
- 100–150 g valnötter.
- 7 dl rågsikt.
- 12–14 dl vetemjöl.
Instruktioner
- Värm vattnet tills det är fingervarmt, det vill säga 37 grader.
- Lös upp jästen i en bunke tillsammans med lite av vattnet, och häll sedan i det resterande vattnet i bunken.
- Blanda ner salt, honung/sirap, olja och valnötter i bunken.
- Blanda ner rågsikt och nästan allt vetemjöl i bunken, och blanda därefter alla ingredienser till en deg.
- Ta upp degen på ett bakbord.
- Knåda degen ordentligt i mellan 5–10 min, och blanda därefter i resterande vetemjöl så degen blir smidig.
- Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek. Det tar cirka 45 minuter.
- Arbeta ihop degen på lätt mjölat underlag och dela degen i två lika stora delar.
- Forma varje del till en boll och lägg bröden på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Gör försiktigt några skåror i de jästa bröden.
- Grädda brödet mitt i ugnen på 250 grader i 5 min. Sätt därefter ner temperaturen till 200 grader och fortsätt grädda bröden i ytterligare 30–35 minuter.
- Ta ut bröden ur ugnen och låt dem svalna på galler.
- Nu är dina valnötsbröd klara att serveras.
Värt att notera
Det går utmärkt att frysa ner brödlimporna efter att de svalnat helt.