Ingredienser
- 50 gr jäst
- 6 dl julmust
- 2 msk mörk sirap
- 1,5 tsk salt
- 3/4 tsk mald kardemumma
- 3/4 tsk mald ingefära
- 2 krm mald kryddnejlika
- 9 dl rågsikt
- 8–9 dl vetemjöl, spara lite till utbakningen
Instruktioner
På kvällen
- Smula jästen i en stor bunke. Häll därefter i lite kall julmust och lös upp jästen. Häll sedan i resten av julmusten.
- Blanda i sirap, salt, alla kryddor och rör om.
- Häll i rågsikten och blanda till sist i vetemjölet, lite i taget.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen några minuter till en lagom smidig deg. Degen får gärna vara lite lös men den ska ändå gå bra att knåda.
- Lägg tillbaka degen i bunken, strö på lite mjöl och lägg på en bakduk.
- Sätt in bunken i kylskåpet och låt jäsa över natten.
Nästa morgon
- Ta ut bunken och häll upp degen på mjölat bakbord.
- Knåda därefter ihop degen och dela den i 2 delar. Rulla ut varje del till en rulle som du delar i 8 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper på. Pudra efter det frallorna med lite vetemjöl.
- Lägg på en bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda frallorna i mitten av ugnen 10–12 minuter.
- Ta ut frallorna ur ugnen och låt dem svalna på galler. Njut därefter av dina goda julfrallor.