Julfrallor

Här kommer ett recept på härligt saftiga julfrallor som passar jättebra till julbordet. De är bakade på julmust och lagom med julkryddor, och de är mycket godare än affärens julbröd.

Jag har kalljäst degen i kylskåpet över natten mest för att jag tycker det är ett enklare sätt att baka bröd på och resultatet blir alltid jättebra.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Julfrallor omslag

Julfrallor

  • Antal: 16 st 1x

Ingredienser

Skala
  • 50 gr jäst
  • 6 dl julmust
  • 2 msk mörk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 3/4 tsk mald kardemumma
  • 3/4 tsk mald ingefära
  • 2 krm mald kryddnejlika
  • 9 dl rågsikt
  • 89 dl vetemjöl, spara lite till utbakningen

Instruktioner

På kvällen

  1. Smula jästen i en stor bunke. Häll därefter i lite kall julmust och lös upp jästen. Häll sedan i resten av julmusten.
  2. Blanda i sirap, salt, alla kryddor och rör om.
  3. Häll i rågsikten och blanda till sist i vetemjölet, lite i taget.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen några minuter till en lagom smidig deg. Degen får gärna vara lite lös men den ska ändå gå bra att knåda.
  5. Lägg tillbaka degen i bunken, strö på lite mjöl och lägg på en bakduk.
  6. Sätt in bunken i kylskåpet och låt jäsa över natten.

Nästa morgon

  1. Ta ut bunken och häll upp degen på mjölat bakbord.
  2. Knåda därefter ihop degen och dela den i 2 delar. Rulla ut varje del till en rulle som du delar i 8 bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper på. Pudra efter det frallorna med lite vetemjöl.
  3. Lägg på en bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Grädda frallorna i mitten av ugnen 10–12 minuter.
  6. Ta ut frallorna ur ugnen och låt dem svalna på galler. Njut därefter av dina goda julfrallor.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Nedan ser du bilder i ordningsföljd från utvalda delar av receptet.

1. Häll upp degen på mjölat bakbord.

Degklump pa bord

2. Knåda ihop degen och dela den i 2 delar. Rulla efter det ut varje del till en rulle som du delar i 8 bitar.

Julfrallor pa rad

3. Rulla varje bit till en boll och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper på. Pudra efter det frallorna med lite vetemjöl.

Julfrallor pa plat

4. Sätt ugnen på 250 grader, och grädda frallorna i mitten av ugnen 10–12 minuter. Ta sedan ut frallorna ur ugnen och låt dem svalna på galler.

Fardiga frallor pa plat
Frallor pa galler

5. Njut av dina goda julfrallor. Här nedan ser du hur luftiga och fina de blir när man delar dem.

Delad fralla pa galler
Frallor pa rad

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle