Ingredienser
Skala
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk (fingervarm)
- 2 tsk salt
- 2 msk ljus sirap eller honung
- 50 g smör (rumstempererat)
- 12 dl vetemjöl
- Smör eller olja till plåten
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Tillsätt mjölk i bunken och rör om tills jästen lösts upp helt.
- Tillsätt salt och sirap i bunken.
- Blanda ner vetemjöl i bunken, lite i taget.
- Knåda degen väl.
- Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Smörj en långpanna med smör eller olja.
- Tryck ut degen i långpannan och låt brödet jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär degen i ett rutmönster med hjälp av en kniv eller degskrapa med lite olja på.
- Pudra över lite mjöl.
- Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 20 minuter.
- Ta ut brödet när det fått en fin färg, låt det svala av och servera det.
Värt att notera
Du kan även tillaga detta bröd på en ugnsplåt om du inte har en långpanna.