Ingredienser
Skala
- 50 g jäst.
- 1 burk ljus lättöl (33 cl).
- 1 flaska julmust (33 cl).
- 1 tsk mald nejlika.
- 1 tsk mald pomerans.
- 1 tsk mald kardemumma.
- 2 tsk salt.
- 100 g rumsvarmt smör.
- 3/4 dl mörk sirap.
- 1 dl russin.
- 12 dl rågsikt.
- 6–7 dl vetemjöl.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Värm ölen och julmusten till 37 grader i en kastrull på spisen.
- Häll lite av den uppvärmda vätskan i bunken och lös upp jästen i vätskan.
- Häll därefter i alla kryddor, sirap, russin och det rumsvarma smöret i bunken och rör om.
- Häll i rågsikt och det mesta av vetemjölet. Lite vetemjöl behöver sparas till utbakningen.
- Knåda degen för hand i cirka 10 min. Du kan också knåda degen med elvispens degkrokar eller i en köksmaskin i cirka 6–7 minuter. Huvudsaken är att det ska bli en smidig deg.
- Strö lite vetemjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt därefter degen jäsa i bunken i cirka 50 min.
- Ta upp degen på ett bakbord och knåda den en kort stund. Dela därefter degen i två delar och rulla ut degbitarna till lagom stora rullar. Lägg efter det rullarna i två bakformar med bakplåtspapper i.
- Strö lite vetemjöl på limporna, lägg över en bakduk och låt dem jäsa i cirka 30 min.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i cirka 35–40 min.
- Ta ut bröden från ugnen och låt dem svalna på ugnsgaller.
- Nu är brödet färdigt att serveras. Det går även bra att frysa in brödet.