Gott vörtbröd till julen

Här kommer ett recept på ett otroligt gott vörtbröd till som passar perfekt till jul. Du sparar pengar på att baka detta bröd, och detta vörtbröd blir även godare (okej, vi är partiska) än det du kan köpa i affären.

Brödet har en alldeles lagom kryddning och blir riktigt saftigt och gott.✨

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vortbrod3

Gott vörtbröd till julen

  • Total tid: 105 min.
  • Antal: 2 st. limpor. 1x

Ingredienser

Skala
  • 50 g jäst.
  • 1 burk ljus lättöl (33 cl).
  • 1 flaska julmust (33 cl).
  • 1 tsk mald nejlika.
  • 1 tsk mald pomerans.
  • 1 tsk mald kardemumma.
  • 2 tsk salt.
  • 100 g rumsvarmt smör.
  • 3/4 dl mörk sirap.
  • 1 dl russin.
  • 12 dl rågsikt.
  • 67 dl vetemjöl.

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm ölen och julmusten till 37 grader i en kastrull på spisen.
  3. Häll lite av den uppvärmda vätskan i bunken och lös upp jästen i vätskan.
  4. Häll därefter i alla kryddor, sirap, russin och det rumsvarma smöret i bunken och rör om.
  5. Häll i rågsikt och det mesta av vetemjölet. Lite vetemjöl behöver sparas till utbakningen.
  6. Knåda degen för hand i cirka 10 min. Du kan också knåda degen med elvispens degkrokar eller i en köksmaskin i cirka 6–7 minuter. Huvudsaken är att det ska bli en smidig deg.
  7. Strö lite vetemjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt därefter degen jäsa i bunken i cirka 50 min.
  8. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den en kort stund. Dela därefter degen i två delar och rulla ut degbitarna till lagom stora rullar. Lägg efter det rullarna i två bakformar med bakplåtspapper i.
  9. Strö lite vetemjöl på limporna, lägg över en bakduk och låt dem jäsa i cirka 30 min.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i cirka 35–40 min.
  12. Ta ut bröden från ugnen och låt dem svalna på ugnsgaller.
  13. Nu är brödet färdigt att serveras. Det går även bra att frysa in brödet.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle