Ingredienser
- 4dl vatten
- 15 g jäst (¼ paket)
- 1 ½ tsk salt
- 1 msk flytande honung eller sirap
- 4 dl rågsikt
- 4–5 dl vetemjöl
Instruktioner
- Lös upp jästen i 2 dl fingervarmt vatten i en bunke. Häll sedan i resten av vattnet.
- Häll salt, honung/sirap, rågsikt och vetemjöl i bunken med vätskan och rör om.
- Det ska bli en lös deg.
- Sätt plastfolie över bunken och ställ in bunken i kylskåpet i 10–14 timmar, t ex över natten.
- Sätt ugnen på 220 grader och sätt in en gjutjärnsgryta i ugnen 15–20 min så den blir riktigt varm. Det behöver vara en gjutjärnsgryta på minst 4 liter.
- Lägg fram ett bakplåtspapper och mjöla det rikligt. Häll på degen på bakplåtspappret.
- Vänd ihop degen till en lagom stor boll så att den har mjöl på alla sidor. Knåda inte.
- Degen är nu lös, precis som den ska vara.
- Ta ut grytan när den är riktigt varm, och lägg i hela bakplåtspappret med degen på i grytan.
- Grädda brödet med lock på i 30 min, och sedan utan lock ytterligare 10–15 min.
Värt att notera
Om du vill ha ett lite grövre bröd kan du byta ut rågsikten mot grahamsmjöl. Jag använde en gjutjärnsgryta på 4 liter när jag gräddade brödet i ugnen.