Kalljäst grytbröd

Detta recept ger dig ett saftigt grytbröd som sannolikt alla kommer tycka om. Brödet är väldigt enkelt att baka och det behöver inte ens knådas. Ingredienserna och tillagningssättet ger alltså brödet den där riktigt knapriga ytan som är så god.

Förbered gärna inför brödbaket redan kvällen innan genom att låta degen jäsa i kylskåp över natten. Dagen efter gräddar du brödet och får således njuta av ditt nygräddade grytbröd.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kalljast grytbrod 4

Kalljäst grytbröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 15 min.
  • Antal: 1 brödlimpa. 1x

Ingredienser

Skala
  • 4dl vatten
  • 15 g jäst (¼ paket)
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 msk flytande honung eller sirap
  • 4 dl rågsikt
  • 45 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Lös upp jästen i 2 dl fingervarmt vatten i en bunke. Häll sedan i resten av vattnet.
  2. Häll salt, honung/sirap, rågsikt och vetemjöl i bunken med vätskan och rör om.
  3. Det ska bli en lös deg.
  4. Sätt plastfolie över bunken och ställ in bunken i kylskåpet i 10–14 timmar, t ex över natten.
  5. Sätt ugnen på 220 grader och sätt in en gjutjärnsgryta i ugnen 15–20 min så den blir riktigt varm. Det behöver vara en gjutjärnsgryta på minst 4 liter.
  6. Lägg fram ett bakplåtspapper och mjöla det rikligt. Häll på degen på bakplåtspappret.
  7. Vänd ihop degen till en lagom stor boll så att den har mjöl på alla sidor. Knåda inte.
  8. Degen är nu lös, precis som den ska vara.
  9. Ta ut grytan när den är riktigt varm, och lägg i hela bakplåtspappret med degen på i grytan.
  10. Grädda brödet med lock på i 30 min, och sedan utan lock ytterligare 10–15 min.

Värt att notera

Om du vill ha ett lite grövre bröd kan du byta ut rågsikten mot grahamsmjöl. Jag använde en gjutjärnsgryta på 4 liter när jag gräddade brödet i ugnen.

  • Författare: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle