Här kommer ett gott recept på hembakad hönökaka som blir ljuvligt god och sannolikt kommer bli en storfavorit hemma hos dig!
Detta recept ger dig fem stora hönökakor som du sedan delar upp som du vill, exempelvis i tårtbitar. Brödet går också bra att frysa in och plocka upp efter hand, så du alltid får färskt bröd.
Häll den fingervarma mjölken i bunken och rör om tills jästen löst sig helt.
Tillsätt salt, sirap, smör, rågsikt och vetemjöl.
Knåda degen väl.
Låt degen jäsa i bunken täckt med bakduk i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra bitar.
Kavla varje bit till tunna kakor och kavla med en kruskavel mot slutet. Har du ingen kruskavel går det lika bra att nagga brödkakorna med en gaffel när du tagit ut runda kakor (som du gör i nästa steg).
Ta ut runda kakor med hjälp av en form med en diameter på ca 27 cm.
Ta bort degen som är utanför formen och spara den till en ny brödkaka.
Av degbitarna som blivit över gör du en femte brödkaka.
Lägg brödkakorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, 1 kaka per plåt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt dem jäsa i 20 minuter under bakduk.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 6 – 7 minuter eller tills de fått fin färg.
Låt dina hönökakor svalna av på galler.
Författare:Kajsa Rosqvist
Steg för steg
1. Låt degen jäsa 40 minuter täckt med bakduk.
2. Dela degen i 4 bitar.
3. Kavla varje bit till tunna kakor.
4. Ta ut runda kakor med hjälp av en form som är ca 27 cm i diameter.
5. Ta bort degen som är utanför formen så du får en rund och fin brödkaka, spara degen du tar bort till en ny brödkaka.
6. Lägg brödkakorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper, en brödkaka per plåt. Sätt på ugnen på 250 grader, låt brödkakorna jäsa 20 minuter och grädda sedan brödkakorna i ugn 6–7 minuter.
7. Ta ut dina hönökakor ur ugnen, låt dem svalna och njut av goda och hembakade hönökakor. Frys gärna in de hönökakor du inte äter samma dag så de inte blir torra.