Ingredienser
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 2 msk mörk sirap
- 2 msk rapsolja
- 1 dl russin
- 3 dl havregryn
- 10 –12 dl rågsikt
- 2 msk havregryn (som topping)
Instruktioner
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke. Häll lite av den ljumna mjölken i bunken och lös upp jästen.
- Häll i resterande mjölk, salt, sirap, rapsolja, havregryn och russin, och rör om.
- Blanda i rågsikten, lite i taget, till en lagom smidig deg.
- Knåda degen väl för hand, med elvispens degkrokar eller i en hushållsmaskin.
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk 30 minuter till dubbel storlek.
- Ta upp degen på bakbord och knåda ihop den.
- Dela degen i 16 bitar och forma bitarna till frallor. Ta mer mjöl om det behövs.
- Fördela frallorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
- Pensla frallorna med kallt vatten och strö på havregryn.
- Låt frallorna jäsa 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda frallorna mitt i ugnen i 12 – 15 minuter.
- Njut av dina hembakade havrefrallor!