Havrefrallor

Baka gärna dessa goda och lite grövre frallor som har en god smak av havregryn och russin! De passar lika bra till frukost som till mellanmålet eller soppan.

Servera helst de första frallorna nybakta för att kunna njuta av riktigt goda och nybakta havrefrallor. Som pålägg passar bland annat ost och marmelad.

Det går även bra att frysa ner frallorna och plocka upp dem efter hand. Så baka gärna en stor sats så du får gott om hembakat bröd i frysen.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Havrefrallor

Havrefrallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

    Ingredienser

    Skala
    • 50 g jäst
    • 6 dl mjölk
    • 2 tsk salt
    • 2 msk mörk sirap
    • 2 msk rapsolja
    • 1 dl russin
    • 3 dl havregryn
    • 1012 dl rågsikt
    • 2 msk havregryn (som topping)

    Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37 grader.
    2. Smula jästen i en bunke. Häll lite av den ljumna mjölken i bunken och lös upp jästen.
    3. Häll i resterande mjölk, salt, sirap, rapsolja, havregryn och russin, och rör om.
    4. Blanda i rågsikten, lite i taget, till en lagom smidig deg.
    5. Knåda degen väl för hand, med elvispens degkrokar eller i en hushållsmaskin.
    6. Låt degen jäsa i bunken under bakduk 30 minuter till dubbel storlek.
    7. Ta upp degen på bakbord och knåda ihop den.
    8. Dela degen i 16 bitar och forma bitarna till frallor. Ta mer mjöl om det behövs.
    9. Fördela frallorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
    10. Pensla frallorna med kallt vatten och strö på havregryn.
    11. Låt frallorna jäsa 30 minuter under bakduk.
    12. Sätt ugnen på 225 grader.
    13. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12  – 15 minuter.
    14. Njut av dina hembakade havrefrallor!
    • Författare: Kajsa Rosqvist

    Steg för steg

    1. Knåda degen väl och låt den sedan jäsa under bakduk 30 minuter.

    Knada degen val och lat jasa under bakduk

    2. Ta upp degen på ett bakbord och knåda ihop den.

    Ta upp degen pa bakbordet

    3. Dela degen i 16 bitar och forma till frallor.

    Ta upp degen pa bakbord

    4. Fördela frallorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper.

    Dela upp degen till frallor

    5. Pensla frallorna med kallt vatten och strö på havregryn.

    Fordela pa ugnsplat

    6. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

    Pensla frallorna med vatten

    7. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca. 12 min.

    Frallor i ugnen pa 225 gr

    8. Ta ut brödet ur ugnen och njut av dina goda havrefrallor.

    Havrefrallor pa skarbrada
    Havrefrallor oversiktsbild

    Fler recept vi tror du gillar

    Kajsa Rosqvist

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

    Håll dig uppdaterad

    cross-circle