Ingredienser
Skala
- 50 gr jäst
- 6 dl vatten
- 2 msk rapsolja
- 1 msk mörk sirap
- 2 tsk salt
- 2 dl torkade tranbär
- 4 dl grovt rågmjöl
- 10 – 12 dl vetemjöl
- 1 ägg + valfria frön till pensling
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke och ljumma vatten till 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och lös upp jästen, sen häller du i resten av vattnet.
- Blanda i olja, sirap, salt och rågmjöl i bunken och rör om. Blanda därefter i vetemjölet, lite i taget. Tänk på att spara lite vetemjöl till utbakningen.
- Knåda degen cirka 5 minuter tills den känns smidig. Du kan knåda för hand, med elvispens degkrokar eller med maskin.
- Tillsätt tranbären och arbeta degen tills allt är välblandat.
- Lägg en bakduk på bunken och låt degen jäsa i 40 minuter. Efter jäsning har degen blivit ungefär dubbelt så stor.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda snabbt ihop degen och dela den i 20 bitar. Forma bitarna som du vill ha dem t ex till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på.
- Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö på frön.
- Låt bröden jäsa 30 minuter under bakduk.
- Grädda bröden i mitten av ugnen i 12 – 14 minuter tills de fått fin färg, 225 grader.
- Ta ut dina frallor och låt dem svalna något på galler.
Värt att notera
Det går bra att frysa in frallorna så fort de svalnat helt.