Tranbärsfrallor

Dessa frallor blir härligt mjuka och fluffiga. De är också extra nyttiga då det är både rågmjöl och tranbär i dem.

Vi vill slå ett extra slag för dessa frallor då de verkligen är supergoda😀.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Frallor med frukt

Tranbärsfrallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 180 min.
  • Antal: Ca. 20 st.

Ingredienser

Skala
  • 50 gr jäst
  • 6 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 dl torkade tranbär
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1012 dl vetemjöl
  • 1 ägg + valfria frön till pensling

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke och ljumma vatten till 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och lös upp jästen, sen häller du i resten av vattnet.
  2. Blanda i olja, sirap, salt och rågmjöl i bunken och rör om. Blanda därefter i vetemjölet, lite i taget. Tänk på att spara lite vetemjöl till utbakningen.
  3. Knåda degen cirka 5 minuter tills den känns smidig. Du kan knåda för hand, med elvispens degkrokar eller med maskin.
  4. Tillsätt tranbären och arbeta degen tills allt är välblandat.
  5. Lägg en bakduk på bunken och låt degen jäsa i 40 minuter. Efter jäsning har degen blivit ungefär dubbelt så stor.
  6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda snabbt ihop degen och dela den i 20 bitar. Forma bitarna som du vill ha dem t ex till bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på.
  7. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö på frön.
  8. Låt bröden jäsa 30 minuter under bakduk.
  9. Grädda bröden i mitten av ugnen i 12 – 14 minuter tills de fått fin färg, 225 grader.
  10. Ta ut dina frallor och låt dem svalna något på galler.

Värt att notera

Det går bra att frysa in frallorna så fort de svalnat helt.

  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Nedan kommer en förenklad steg för steg-process med tre bilder.

1. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö på frön.

Frallor

2. Grädda bröden mitt i ugnen 12 –14 minuter.

Gradda mitt i ugnen

3. Låt bröden svalna av på galler.

Lat broden svalna av pa galler
Frallor pa galer

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle