Ingredienser
Skala
- 5 dl vatten.
- 15 g jäst (1/4 paket).
- 1 msk sirap.
- 1 ½ tsk salt.
- 3 dl rågsikt.
- 7 dl vetemjöl.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Häll ner 2 dl fingervarmt vatten i bunken så att jästen löser sig. Häll sedan i resterande vatten.
- Häll sirap och salt i bunken med den upplösta jästen och rör om.
- Häll i rågsikt och vetemjöl i bunken och rör om. Degen blir lös.
- Sätt plastfolie över bunken och sätt in bunken i kylskåpet.
- Låt degen jäsa i kylskåpet i mellan cirka 10 och 14 timmar (gärna över natten).
- När degen jäst klart sätter du ugnen på 250 grader.
- Sätt in en tom ugnsplåt i ugnen.
- Ta fram bunken med degen och häll upp degen på en väl mjölad yta.
- Vik ihop degen så det kommer mjöl runt hela degen. Knåda inte.
- Skär degen i lagom stora bitar och lägg bitarna på ett bakplåtspapper på bordet.
- Strö lite mjöl på frallorna.
- Ta ut den heta plåten från ugnen.
- För försiktigt över bakplåtspappret med frallorna till den heta ugnsplåten.
- Grädda frallorna i den övre delen av ugnen mellan cirka 10 och 12 minuter eller tills de fått fin färg.
- Ta ut frallorna från ugnen, låt dem svalna lite och servera dem.
Värt att notera
Du kan variera mjölsorter om du vill. Du bör använda minst 60% vetemjöl (6 dl enligt grundreceptet), medan 40% av mjölmängden kan varieras mellan rågsikt, grahamsmjöl eller vetemjöl.