Kalljästa frallor

Detta recept ger dig riktigt goda frallor! Degen kan du jäsa i kylskåp över natten.
Frallorna kan du förslagsvis grädda morgonen efter så att du kan njuta av nybakat bröd till frukost.

Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Kalljasta frallor6

Kalljästa frallor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 20 min.
  • Portioner: ca. 10 st.

Ingredienser

Skala
  • 5 dl vatten.
  • 15 g jäst (1/4 paket).
  • 1 msk sirap.
  • 1 ½ tsk salt.
  • 3 dl rågsikt.
  • 7 dl vetemjöl.

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Häll ner 2 dl fingervarmt vatten i bunken så att jästen löser sig. Häll sedan i resterande vatten.
  3. Häll sirap och salt i bunken med den upplösta jästen och rör om.
  4. Häll i rågsikt och vetemjöl i bunken och rör om. Degen blir lös.
  5. Sätt plastfolie över bunken och sätt in bunken i kylskåpet.
  6. Låt degen jäsa i kylskåpet i mellan cirka 10 och 14 timmar (gärna över natten).
  7. När degen jäst klart sätter du ugnen på 250 grader.
  8. Sätt in en tom ugnsplåt i ugnen.
  9. Ta fram bunken med degen och häll upp degen på en väl mjölad yta.
  10. Vik ihop degen så det kommer mjöl runt hela degen. Knåda inte.
  11. Skär degen i lagom stora bitar och lägg bitarna på ett bakplåtspapper på bordet.
  12. Strö lite mjöl på frallorna.
  13. Ta ut den heta plåten från ugnen.
  14. För försiktigt över bakplåtspappret med frallorna till den heta ugnsplåten.
  15. Grädda frallorna i den övre delen av ugnen mellan cirka 10 och 12 minuter eller tills de fått fin färg.
  16. Ta ut frallorna från ugnen, låt dem svalna lite och servera dem.

Tips

Du kan variera mjölsorter om du vill. Du bör använda minst 60% vetemjöl (6 dl enligt grundreceptet), medan 40% av mjölmängden kan varieras mellan rågsikt, grahamsmjöl eller vetemjöl.

  • Recept av: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle