Ingredienser
Skala
Fördegen
- 1 dl sudegsgrund. Om du inte redan har en surdegsgrund i kylskåpet så finns recept på det HÄR.
- 1,5 dl ljummet vatten.
- 2,5 dl vetemjöl. Jag brukar använda vetemjöl special.
Surdegsbaguetterna
- Hela fördegen
- 5 dl ljummet vatten
- 14 – 15 dl vetemjöl
- 3 tsk salt
Instruktioner
Fördegen
- Kvällen innan du ska baka gör du fördegen för att bättre få igång jäsningen.
- Blanda ihop alla ingredienser och rör om.
- Sätt plastfolie över bunken och sätt den på något varmt ställe. Det jäser bäst om det är mellan 22 – 28 grader.
- Låt fördegen jäsa 12 – 14 timmar. Det ska då vara många små bubblor i degen.
- När fördegen är klar är det dags att tillaga surdegsbaguetterna.
Surdegsbaguetterna
- Blanda fördegen, vatten och vetemjöl i en stor bunke.
- Kör degen i hushållsmaskin eller med elvispens degkrokar i cirka 5 – 6 minuter. Blanda därefter i saltet och kör några minuter till. Du kan också knåda degen för hand cirka 10 minuter innan du häller i saltet. Ta lite mindre mjöl om du knådar i maskin eller med degkrokar. Täck bunken med en bakduk.
- Låt degen jäsa på något varmt ställe (22 – 28 grader) till dubbel storlek. Jäsningen brukar ta mellan cirka 2 – 4 timmar.
- Ta sedan upp degen på ett väl mjölat bakbord eller bakplåtspapper. Degen ska vara lätt och fluffig med lite klistrighet.
- Ta tag i degens ena kant och vik försiktigt över den över degen. Gör detta några gånger. Knåda inte degen, utan försök behålla luften i degen.
- Skär ut lagom stora remsor av degen som du drar ut, vrider på och formar till lagom stora baguetter.
- Lägg baguetterna på ett mjölat bakplåtspapper.
- Låt baguetterna jäsa under bakduk 1 – 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en tom plåt i ugnen. När bröden ska gräddas tar du ut den varma plåten och lägger försiktigt över bakplåtspappret med baguetterna på på den varma plåten och sätter in den i ugnen igen.
- Grädda baguetterna i cirka 12 – 14 minuter. De är klara när innetemperaturen är mellan 95 – 98 grader.
- Låt baguetterna kallna på galler.