Surdegsbaguetter

Här kommer ett bra recept på surdegsbaguetter. Om du redan har en surdegsgrund är de lätta att baka. De behöver bara lite mer jästider än när man bakar med vanlig jäst. Smaken blir dock mycket bättre när man bakar med surdeg och brödet är nyttigare och bättre för magen.

För att lyckas med dina surdegsbaguetter måste du först göra en fördeg som får jäsa över natten. I receptet nedan går vi igenom både hur du lyckas med fördegen och själva baguetterna.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Surdegsbaguett

Surdegsbaguetter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

    Ingredienser

    Skala

    Fördegen

    • 1 dl sudegsgrund. Om du inte redan har en surdegsgrund i kylskåpet så finns recept på det HÄR.
    • 1,5 dl ljummet vatten.
    • 2,5 dl vetemjöl. Jag brukar använda vetemjöl special.

    Surdegsbaguetterna

    • Hela fördegen
    • 5 dl ljummet vatten
    • 1415 dl vetemjöl
    • 3 tsk salt

    Instruktioner

    Fördegen

    1. Kvällen innan du ska baka gör du fördegen för att bättre få igång jäsningen.
    2. Blanda ihop alla ingredienser och rör om.
    3. Sätt plastfolie över bunken och sätt den på något varmt ställe. Det jäser bäst om det är mellan 22 – 28 grader.
    4. Låt fördegen jäsa 12 – 14 timmar. Det ska då vara många små bubblor i degen.
    5. När fördegen är klar är det dags att tillaga surdegsbaguetterna.

    Surdegsbaguetterna

    1. Blanda fördegen, vatten och vetemjöl i en stor bunke.
    2. Kör degen i hushållsmaskin eller med elvispens degkrokar i cirka 5 – 6 minuter. Blanda därefter i saltet och kör några minuter till. Du kan också knåda degen för hand cirka 10 minuter innan du häller i saltet. Ta lite mindre mjöl om du knådar i maskin eller med degkrokar. Täck bunken med en bakduk.
    3. Låt degen jäsa på något varmt ställe (22 – 28 grader) till dubbel storlek. Jäsningen brukar ta mellan cirka 2 – 4 timmar.
    4. Ta sedan upp degen på ett väl mjölat bakbord eller bakplåtspapper. Degen ska vara lätt och fluffig med lite klistrighet.
    5. Ta tag i degens ena kant och vik försiktigt över den över degen. Gör detta några gånger. Knåda inte degen, utan försök behålla luften i degen.
    6. Skär ut lagom stora remsor av degen som du drar ut, vrider på och formar till lagom stora baguetter.
    7. Lägg baguetterna på ett mjölat bakplåtspapper.
    8. Låt baguetterna jäsa under bakduk 1 – 2 timmar.
    9. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en tom plåt i ugnen. När bröden ska gräddas tar du ut den varma plåten och lägger försiktigt över bakplåtspappret med baguetterna på på den varma plåten och sätter in den i ugnen igen.
    10. Grädda baguetterna i cirka 12 – 14 minuter. De är klara när innetemperaturen är mellan 95 – 98 grader.
    11. Låt baguetterna kallna på galler.
    • Författare: Kajsa Rosqvist

    Bilder och inspiration

    Fler recept vi tror du gillar

    Kajsa Rosqvist

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

    Håll dig uppdaterad

    cross-circle