Ingredienser
Skala
- 25 g jäst
- 2 dl kall mjölk
- 4 dl kallt vatten
- 1 msk mörk sirap (eller flytande honung)
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 13 dl vetemjöl
- 1 dl vallmofrön (till garneringen)
Instruktioner
Kvällen innan
- Kvällen innan ska du börja med att smula jästen i en stor bunke.
- Häll i kallt vatten och kall mjölk, och lös upp jästen.
- Tillsätt sirap/honung, olja och salt i bunken, och rör om.
- Tillsätt vetemjöl och rör om allt till en kladdig deg.
- Plasta in bunken och ställ den i kylskåpet över natten (minst 8 timmar).
Nästa dag
- Nästa dag börjar du med att sätta ugnen på 225 grader.
- Ta upp degen på ett bakbord med mycket mjöl på.
- Dela degen försiktigt i 16 bitar. Knåda inte degen, det ska vara luftbubblor kvar i den.
- Lägg frallorna på 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper på.
- Strö rikligt med vallmofrön på frallorna.
- Grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 16 – 18 minuter tills de fått fin färg.
- Om du vill ha extra krispig yta på frallorna kan du hälla lite vatten (ca. 3/4 dl) i botten av ugnen när du sätter in plåten.
- Låt dina frallor svalna av något på galler.