Ingredienser
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 3 msk flytande honung
- 1 tsk salt
- 10-12 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölken i det smälta smöret och låt vätskan bli fingervarm, alltså cirka 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke.
- Häll över lite av vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig.
- Häll därefter i resterande vätska i bunken.
- Tillsätt honung och salt och rör om.
- Häll i lite mjöl i taget och arbeta upp degen väl.
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Ta fram två plåtar med bakplåtspapper.
- Forma 15 frallor och lägg dem på plåtarna.
- Skär 1-2 cm djupa snitt tvärs över på varje fralla och pudra över lite vetemjöl.
- Låt frallorna jäsa under en bakduk i 20 min.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda frallorna mitt i ugnen i 5-7 minuter.
- Låt frallorna svalna av på ett ugnsgaller.
Värt att notera
Om du vill går det utmärkt att toppa frallorna med fröer innan gräddning. Exempel på fröer som passar bra till detta recept inkluderar pumpakärnor, sesamfrön, solroskärnor och linfrön.
Om du toppar frallorna med fröer innan gräddning, se då till att pensla frallorna med kallt vatten eller med ett uppvispat ägg, och ringla sedan över de fröer du vill tillsätta.
Det går också bra att byta ut 2 dl vetemjöl mot exempelvis grahamsmjöl eller rågmjöl. Att göra så rekommenderas särskilt till dig som vill ha i dig mycket fiber.
Så lätta att baka och så underbart goda
Tack vad roligt att höra! Dessa frallor är en riktig storfavorit här hemma också.
Så lätta att baka och underbart goda.
Bakade dessa och tog med mig ut till skogs, underbara med en kopp varm choklad!
Vad kul att du gillade receptet. Det kommer fler likvärdiga recept i framtiden.