Saftiga frallor med honungssmak

Frallor

Det är inte mycket som slår doften av nybakat bröd! Dessa saftiga frallor är så goda att de snabbt blir en storfavorit hos hela familjen. Bjud gärna på de första frallorna direkt efter gräddning.

Därför ska du baka dina egna frallor

Genom att baka dina egna frallor får du koll på innehållet. Du slipper alltså konserveringsmedel och andra onödiga tillsatser. Det är dessutom riktigt trevligt att bjuda på hembakat bröd.

Du kan med fördel frysa in de frallor som inte äts upp på en gång och plocka upp nytt bröd ur frysen efter hand, så det alltid förblir färskt. På så vis får du lyxen att äta hembakat bröd varje dag.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Frallor 3

Saftiga frallor med honungssmak

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

  • Total tid: 80 min.
  • Antal: 15 st. 1x

Ingredienser

Skala
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 3 msk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken i det smälta smöret och låt vätskan bli fingervarm, alltså cirka 37 grader.
  3. Smula ner jästen i en bunke.
  4. Häll över lite av vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig.
  5. Häll därefter i resterande vätska i bunken.
  6. Tillsätt honung och salt och rör om.
  7. Häll i lite mjöl i taget och arbeta upp degen väl.
  8. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  9. Ta fram två plåtar med bakplåtspapper.
  10. Forma 15 frallor och lägg dem på plåtarna.
  11. Skär 1-2 cm djupa snitt tvärs över på varje fralla och pudra över lite vetemjöl.
  12. Låt frallorna jäsa under en bakduk i 20 min.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Grädda frallorna mitt i ugnen i 5-7 minuter.
  15. Låt frallorna svalna av på ett ugnsgaller.

Värt att notera

Om du vill går det utmärkt att toppa frallorna med fröer innan gräddning. Exempel på fröer som passar bra till detta recept inkluderar pumpakärnor, sesamfrön, solroskärnor och linfrön.

Om du toppar frallorna med fröer innan gräddning, se då till att pensla frallorna med kallt vatten eller med ett uppvispat ägg, och ringla sedan över de fröer du vill tillsätta. 

Det går också bra att byta ut 2 dl vetemjöl mot exempelvis grahamsmjöl eller rågmjöl. Att göra så rekommenderas särskilt till dig som vill ha i dig mycket fiber.

  • Författare: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Alla kommentarer

    1. Tack vad roligt att höra! Dessa frallor är en riktig storfavorit här hemma också.

  1. Bakade dessa och tog med mig ut till skogs, underbara med en kopp varm choklad!






    1. Vad kul att du gillade receptet. Det kommer fler likvärdiga recept i framtiden.

Håll dig uppdaterad

cross-circle