Här kommer ett recept på en ljuvligt god granolablandning med smak av bland annat kanel, kardemumma och äpple. Mycket av granolans goda smak står de torkade äppelbitarna för.
Det går bra om du använder dig av torkade äppelbitar som du köper i affären, alternativt kan du torka dina egna äppelbitar i ugn. Vi beskriver hur ugnstorkningen går till i receptet, men om du köper färdigtorkade äppelbitar kan du hoppa över det stycket.
Skriv ut
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
7 dl havregryn2 dl hasselnötter (grovt hackade)1 dl pumpafrön1 dl solrosfrön1/2 tsk linfrön1 tsk kardemumma1 tsk kanel1 dl äppeljuicekoncentrat3 msk rapsolja2 dl torkade äppelbitarOm du vill torka egna äppelbitar i ugn OBS: Hoppa över detta stycke om du köper färdigtorkade äppelbitar.
Fördela tunna skivor äpple på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla ev. äppelbitarna med lite citronsaft för att de ska hålla färgen.
Torka äppelbitarna i ugn ca. 5 timmar med en värme på 150 grader. Öppna ugnsluckan någon gång ibland för att släppa ut den fukt som skapas.
Granolan Sätt ugnen på 150 grader. Blanda nötter, frön, gryn och kryddor i en skål. Tillsätt äppeljuice och rapsolja och blanda väl. Fördela blandningen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, rör om i granolan några gånger under gräddningen. Låt granolan svalna och blanda torkade äppelbitar med granola. Servera din granolablandning, förslagsvis med exempelvis fil eller yoghurt. Värt att notera Om du torkar dina egna äppelbitar är tillagningstiden ca. 5 timmar och 40 min.
Författare: Kajsa Rosqvist Steg för steg1. Om du vill göra egna äppelbitar börjar du med att torka tunna skivor av äpple ca. 5 timmar i ugn på 150 gr.
2. Låt äppelbitarna svalna helt.
3. Blanda nötter, frön, gryn och kryddor.
4. Tillsätt äppeljuice och rapsolja och blanda väl. Fördela sedan blandningen på en ugnsplåt.
5. Grädda sedan blandningen i ugn, 150 grader och 30 min.
6. Låt granolan svalna och blanda torkade äppelbitar med granolan.
7. Servera din färdiga granolablandning. Den passar bra med exempelvis fil och yoghurt.
Fler recept vi tror du gillar