Ingredienser
Till bagels
- 25 g jäst
- 5 dl vatten (fingervarmt)
- 1/2 dl ljus sirap
- 12–13 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
Till topping
- 1 uppvispad äggvita
- Vallmofrön
- Sesamfrön svarta och ljusa
- Linfrön
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen löst sig helt.
- Tillsätt honung, salt och mjöl.
- Arbeta degen väl.
- Låt degen jäsa täckt med bakduk 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 12 runda bollar.
- Stick ett finger i mitten på varje boll och svinga degen runt fingret tills du format en rund bagel.
- Låt dem jäsa 40 minuter täckt med bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Förbered två ugnsplåtar med bakplåtspapper, vispa äggvita i en skål och häll frön i en skål.
- Koka upp vatten i en stor kastrull på spisen och sänk ner några bagels åt gången. Koka dem 2 minuter på varje sida.
- Ta upp dem ur vattnet och lägg dem på en handduk för att rinna av och svalna något.
- Doppa varje bagel i uppvispad äggvita och sedan i frön.
- Lägg dem på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
- Grädda dina bagels mitt i ugnen i ca 20–25 minuter.
- Ta ut dem när de fått fin färg, låt dem svalna, och njut därefter av dina goda bagels.