Ingredienser
- 25 g jäst
- 6 dl mjölk (fingervarmt)
- 2 st ägg
- 12–14 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 150 g smör (rumstempererat)
Fyllning
- Riven mozzarella
- Strimlad skinka
Till pensling och topping
- 1 st ägg
- Svarta sesamfrön
Gör så här
- Smula jästen i en bunke.
- Häll fingervarm mjölk i bunken och lös upp jästen helt.
- Vispa ner ägg i samma bunke.
- Häll mjöl i en annan bunke och tillsätt salt.
- Arbeta in det rumstempererade smöret med mjölet.
- Häll vätskan över mjölblandningen och arbeta degen mycket väl.
- Strö lite mjöl över den arbetade degen och låt den jäsa i 60 minuter täckt med bakduk.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra delar.
- Kavla ut varje del till en rundel.
- Skär ca 6–8 st snibbar av varje rundel.
- Lägg lite ost och skinka på varje snibb och vik ihop dem till gifflar genom att börja rulla den breda sidan. Vik in snibben på undersidan.
- Lägg gifflarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
- Låt dem jäsa i 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
- Grädda gifflarna mitt i ugnen i ca 10–12 minuter eller tills de fått fin färg.
- Låt dem svalna av på galler och njut av dina hembakade gifflar. Frys gärna ner de som inte går åt samma dag.
Tips
Det går bra att fylla sina gifflar med annat, exempelvis sylt eller äppelmos. Det går också att baka dessa gifflar helt utan fyllning.