Ingredienser
- 25 g jÀst
- 6 dl mjölk (fingervarmt)
- 2 st Àgg
- 12â14 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 150 g smör (rumstempererat)
Fyllning
- Riven mozzarella
- Strimlad skinka
Till pensling och topping
- 1 st Àgg
- Svarta sesamfrön
Instruktioner
- Smula jÀsten i en bunke.
- HÀll fingervarm mjölk i bunken och lös upp jÀsten helt.
- Vispa ner Àgg i samma bunke.
- HÀll mjöl i en annan bunke och tillsÀtt salt.
- Arbeta in det rumstempererade smöret med mjölet.
- HÀll vÀtskan över mjölblandningen och arbeta degen mycket vÀl.
- Strö lite mjöl över den arbetade degen och lÄt den jÀsa i 60 minuter tÀckt med bakduk.
- Ta upp degen pÄ mjölat bakbord och dela degen i fyra delar.
- Kavla ut varje del till en rundel.
- SkĂ€r ca 6â8 st snibbar av varje rundel.
- LÀgg lite ost och skinka pÄ varje snibb och vik ihop dem till gifflar genom att börja rulla den breda sidan. Vik in snibben pÄ undersidan.
- LÀgg gifflarna pÄ ugnsplÄtar med bakplÄtspapper.
- LÄt dem jÀsa i 30 minuter under bakduk.
- SÀtt ugnen pÄ 225 grader.
- Pensla gifflarna med uppvispat Àgg och strö pÄ sesamfrön.
- GrĂ€dda gifflarna mitt i ugnen i ca 10â12 minuter eller tills de fĂ„tt fin fĂ€rg.
- LÄt dem svalna av pÄ galler och njut av dina hembakade gifflar. Frys gÀrna ner de som inte gÄr Ät samma dag.
VĂ€rt att notera
Det gÄr bra att fylla sina gifflar med annat, exempelvis sylt eller Àppelmos. Det gÄr ocksÄ att baka dessa gifflar helt utan fyllning.