Ingredienser
- 50 gr jäst
- 3 dl mjölk
- 3 dl vatten
- 2 tsk salt
- 0,5 dl rapsolja
- 1 dl sirap
- 10 dl rågsikt
- 5–7 dl vetemjöl (spara lite av mjölet till utbakningen)
Instruktioner
- Smula jästen i en stor bunke och värm mjölken till ca 37 grader.
- Häll lite av vätskan i bunken med jästen och lös upp jästen. Häll i resten av vätskan.
- Blanda i salt, olja och sirap och rör om.
- Häll i rågsikten och därefter vetemjölet. Häll försiktigt i vetemjölet lite i taget så degen blir lagom fast.
- Knåda degen på ett mjölat bakbord eller använd degkrokar och knåda degen i bunken. Du behöver knåda degen med degkrokar ca 5 minuter eller något längre för hand.
- Låt degen jäsa i bunken i 50 minuter.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord, och knåda igenom degen så den blir lätt att arbeta med.
- Dela degen i två delar. Rulla varje del till en rulle och skär ut lagom stora bitar som du rullar till små bullar.
- Lägg bullarna i en form med bakplåtspapper i.
- Klipp ett stort jack i varje bulle och strö över lite vetemjöl.
- Låt bullarna jäsa ca 40 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen 12–14 minuter tills de är lagom gyllenbruna.
- Ta ut dem, låt dem svalna i formen och njut av dina goda frukostfrallor.