Julbröd med smak av julmust

Det här jättegoda julbrödet måste du bara baka. Det har en mjuk konsistens och får en riktigt härligt julig smak av julmusten.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Julbrod

Julbröd med smak av julmust

  • Total tid: 120 min.
  • Antal: 24 st. 1x

Ingredienser

Skala
  • 50 g jäst
  • 6 dl julmust
  • 2 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 8 dl rågsikt
  • 1011 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Värm julmusten, häll över lite av den i bunken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av julmusten.
  3. Blanda i salt, olja och rågsikten.
  4. Rör om och blanda i vetemjölet, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.
  5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, och knåda degen några minuter till en mjuk och smidig deg.
  6. Lägg lite mjöl i botten av bunken och lägg tillbaka degen.
  7. Strö lite mjöl på degen, lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 40 minuter.
  8. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop degen efter jäsningen.
  9. Dela degen i 4 bitar, och rulla en smal rulle av varje bit på ungefär 50–55 cm.
  10. Dela rullen i 6 eller 3 bitar beroende på hur stora bröd du vill ha.
  11. Lägg bröden på bakplåtsklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Grädda bröden i mitten av ugnen i 10–12 minuter.
  14. Ta ut dina julbröd ur ugnen och låt dem svalna på ugnsgaller.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Nedan kan du läsa om utvalda steg från receptet i turordning.

1. Ta upp degen på ett mjölat bakbord.

Stor degklump

2. Dela degen i 4 bitar, och rulla en smal rulle av varje bit på ungefär 50–55 cm.

Dela brodet

3. Lägg bröden på bakplåtsklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.

Dela brodet igen
Rundlar pa plat

4. Sätt ugnen på 225 grader, grädda bröden i mitten av ugnen i 10–12 minuter, och ta ut dina julbröd ur ugnen och låt dem svalna på ugnsgaller.

Fardiga brod
Fler julbrod pa plat

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle