Ingredienser
Skala
- 50 g jäst
- 6 dl julmust
- 2 tsk salt
- 1 dl rapsolja
- 8 dl rågsikt
- 10–11 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula jästen i en stor bunke.
- Värm julmusten, häll över lite av den i bunken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av julmusten.
- Blanda i salt, olja och rågsikten.
- Rör om och blanda i vetemjölet, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord, och knåda degen några minuter till en mjuk och smidig deg.
- Lägg lite mjöl i botten av bunken och lägg tillbaka degen.
- Strö lite mjöl på degen, lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 40 minuter.
- Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop degen efter jäsningen.
- Dela degen i 4 bitar, och rulla en smal rulle av varje bit på ungefär 50–55 cm.
- Dela rullen i 6 eller 3 bitar beroende på hur stora bröd du vill ha.
- Lägg bröden på bakplåtsklädda plåtar och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda bröden i mitten av ugnen i 10–12 minuter.
- Ta ut dina julbröd ur ugnen och låt dem svalna på ugnsgaller.