Ingredienser
- 50 gram jäst
- 6 dl mjölk (ljummen, cirka 37 grader)
- 2 tsk salt
- 2 msk sirap (mörk eller ljus)
- 50 gram smör (rumsvarmt)
- 10 dl rågsikt
- 6–7 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula jästen i en stor bunke.
- Häll i lite av den ljumma mjölken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av mjölken.
- Blanda i salt, sirap och rågsikt och rör om.
- Klicka i det mjuka smöret och häll i det mesta av vetemjölet, lite i taget. Spara en del av vetemjölet till utbakningen. Rör därefter om i bunken.
- Ta upp degen på ett väl mjölat bakbord och knåda väl till en smidig deg.
- Lägg tillbaka degen i bunken med lite mjöl på botten och låt degen jäsa i cirka 1 timme.
- Lägg en bakduk över bunken.
- Ta upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen lite, och forma den till en lång rulle och dela rullen i 8 bitar.
- Ta varje bit och platta ut dem med händerna eller med en kavel till rundlar på cirka 16–18 centimeter i diameter.
- Ta en form, t ex ett snapsglas, och ta ut de små rundlarna i mitten.
- Lägg 2 hålkakor på varje plåt med bakplåtspapper på. Nagga bröden med en gaffel.
- Låt bröden jäsa cirka 30 minuter.
- Sätt på ugnen 225 grader.
- Grädda hålkakorna i mitten av ugnen 8–10 minuter tills de fått fin färg.
- Låt dem svalna på galler, och njut sen av dina goda hålkakor.