Hålkakor

Dessa hålkakor är ett fantastiskt gott bröd med rågsikt i, som både blir mjukt och fluffigt. De är perfekta att ha i frysen och ta fram när alla är hungriga och behöver ett mellanmål. Hålkakorna är förstås också jättegoda nygräddade.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Halkaka

Hålkakor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: ca 60 min
  • Antal: ca 8 st. 1x

Ingredienser

Skala
  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk (ljummen, cirka 37 grader)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sirap (mörk eller ljus)
  • 50 gram smör (rumsvarmt)
  • 10 dl rågsikt
  • 67 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Häll i lite av den ljumma mjölken och lös upp jästen. Häll därefter i resten av mjölken.
  3. Blanda i salt, sirap och rågsikt och rör om.
  4. Klicka i det mjuka smöret och häll i det mesta av vetemjölet, lite i taget. Spara en del av vetemjölet till utbakningen. Rör därefter om i bunken.
  5. Ta upp degen på ett väl mjölat bakbord och knåda väl till en smidig deg.
  6. Lägg tillbaka degen i bunken med lite mjöl på botten och låt degen jäsa i cirka 1 timme.
  7. Lägg en bakduk över bunken.
  8. Ta upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord. Knåda degen lite, och forma den till en lång rulle och dela rullen i 8 bitar.
  9. Ta varje bit och platta ut dem med händerna eller med en kavel till rundlar på cirka 16–18 centimeter i diameter.
  10. Ta en form, t ex ett snapsglas, och ta ut de små rundlarna i mitten.
  11. Lägg 2 hålkakor på varje plåt med bakplåtspapper på. Nagga bröden med en gaffel.
  12. Låt bröden jäsa cirka 30 minuter.
  13. Sätt på ugnen 225 grader.
  14. Grädda hålkakorna i mitten av ugnen 8–10 minuter tills de fått fin färg.
  15. Låt dem svalna på galler, och njut sen av dina goda hålkakor.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Nedan ser du utvalda steg för steg för steg-bilder från receptet. Tänk på att bildinstruktioner inte finns för precis alla steg i receptet.

1. Forma degen till en lång rulle och dela rullen i 8 bitar.

Delade halkakor

2. Lägg 2 hålkakor på varje plåt med bakplåtspapper på. Nagga därefter bröden med en gaffel.

Halkaka pa plat

3. Låt bröden jäsa cirka 30 minuter. Bröden nedan är färdigjästa.

Fardigjast halkaka

4. Grädda hålkakorna, låt dem svalna och njut av dina goda hålkakor.

Halkaka
Halkakor 2
Halkakor 3

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle