Mellisdags

Granola med smak av äpple och kanel

Här kommer ett recept på en ljuvligt god granolablandning med smak av bland annat kanel, kardemumma och äpple. Mycket av granolans goda smak står de torkade äppelbitarna för.

Det går bra om du använder dig av torkade äppelbitar som du köper i affären, alternativt kan du torka dina egna äppelbitar i ugn. Vi beskriver hur ugnstorkningen går till i receptet, men om du köper färdigtorkade äppelbitar kan du hoppa över det stycket.

Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Profilbild bladning

Granola med smak av äpple och kanel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 40 min.
  • Portioner: Ca. 10 port.

Ingredienser

Skala
  • 7 dl havregryn
  • 2 dl hasselnötter (grovt hackade)
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1/2 tsk linfrön
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 dl äppeljuicekoncentrat
  • 3 msk rapsolja
  • 2 dl torkade äppelbitar

Gör så här

Om du vill torka egna äppelbitar i ugn

OBS: Hoppa över detta stycke om du köper färdigtorkade äppelbitar.

Fördela tunna skivor äpple på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla ev. äppelbitarna med lite citronsaft för att de ska hålla färgen.

Torka äppelbitarna i ugn ca. 5 timmar med en värme på 150 grader. Öppna ugnsluckan någon gång ibland för att släppa ut den fukt som skapas.

Granolan

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda nötter, frön, gryn och kryddor i en skål.
  3. Tillsätt äppeljuice och rapsolja och blanda väl.
  4. Fördela blandningen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, rör om i granolan några gånger under gräddningen.
  6. Låt granolan svalna och blanda torkade äppelbitar med granola.
  7. Servera din granolablandning, förslagsvis med exempelvis fil eller yoghurt.

Tips

Om du torkar dina egna äppelbitar är tillagningstiden ca. 5 timmar och 40 min.

  • Recept av: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

1. Om du vill göra egna äppelbitar börjar du med att torka tunna skivor av äpple ca. 5 timmar i ugn på 150 gr.

Appelbitar pa rad

2. Låt äppelbitarna svalna helt.

Appelbitar svalnar av

3. Blanda nötter, frön, gryn och kryddor.

Blanda ingredienser

4. Tillsätt äppeljuice och rapsolja och blanda väl. Fördela sedan blandningen på en ugnsplåt.

Fordela blandningen pa plat

5. Grädda sedan blandningen i ugn, 150 grader och 30 min.

Gradda i ugn

6. Låt granolan svalna och blanda torkade äppelbitar med granolan.

Platbild med applen

7. Servera din färdiga granolablandning. Den passar bra med exempelvis fil och yoghurt.

Granolablandning pa bord
Granolabild fran sidan

Fler recept vi tror du gillar

Emma

Emma tillagar och skriver alla recept, och hon tar även alla bilder. Drivet för bakning och matlagning har funnits länge. Hon är mycket nöjd över att nu få dela med sig av sina recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle