Mellisdags

Rågknäckebröd (utan jäsning)

Här kommer ett recept på lättbakat och jättegott knäckebröd med smak av råg. Tillagningstiden är kort tack vare att dessa knäckebröd inte behöver jäsa. Bröden passar både till vardags och till fest.

Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Omslag

Rågknäckebröd

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 40 min.
  • Portioner: 20 st

Ingredienser

Skala
  • 1/4 paket jäst
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap (eller honung)
  • 3 msk rapsolja (eller annan matolja)
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl (+ 2 dl vetemjöl till utbakningen)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll på ljummet (37 grader) vatten och lös upp jästen. Blanda i salt, sirap (honung) och oljan. Rör om. Häll i rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, och blanda till en lagom deg.
  2. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den smidig. OBS: Degen behöver inte jäsa. Rulla ut degen till en rulle och dela den i 20 bitar.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Kavla ut varje del till en tunn rundel. Använd rikligt med mjöl på bakbordet och kaveln. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga bröden med en gaffel och grädda dem i mitten av ugnen i 4 minuter.
  5. Bröden är klara när de fått några ljusbruna fläckar. Ta ut dem direkt då och låt dem svalna på galler. De blir knapriga och spröda när de kallnat.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Dela degen i 20 bitar
Kavla ut varje bit till en tunn rundel
Gradda mitt i ugnen cirka 20 minuter
Njut av underbart goda ragknackebrod

Bilder och inspiration

Ragbrod4
Ragbrod3
Ragbrod2

Fler recept vi tror du gillar

Emma

Emma tillagar och skriver alla recept, och hon tar även alla bilder. Drivet för bakning och matlagning har funnits länge. Hon är mycket nöjd över att nu få dela med sig av sina recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle