Ingredienser
Skala
- 1 flaska vitt vin, sött eller halvsött (med eller utan alkohol)
- 1 påse glöggkryddor
- 1/2 apelsin
- 1–2 dl socker. Variera sockermängden beroende på hur söt du vill ha din glögg, och på hur sött vinet är.
Instruktioner
- Häll vinet i en gryta och lägg i kryddorna.
- Tvätta apelsinen väl. Skala med en potatisskalare av det yttersta skalet på en halv, liten apelsin. Ta inte med det vita under skalet.
- Ta fram 2–3 klyftor från apelsinen och skär dem i bitar.
- Lägg ner apelsinskal och apelsinbitarna i grytan.
- Häll sedan i sockret. Börja gärna med den mindre mängden och öka sedan på med mer socker om det behövs i samband med att du smakar av glöggen.
- Låt blandningen sjuda på cirka 75 grader i 5 minuter. Använd en köttermometer när du värmer glöggen. Om du har vin med alkohol så tänk på att temperaturen inte ska överstiga 78 grader, då dunstar alkoholen. Om du använder alkoholfritt vin kan temperaturen vara något högre men det får inte koka.
- Rör om i grytan då och då så att sockret löser sig.
- Efter 5 minuter, ta grytan från plattan, sätt på locket och låt kryddorna vara kvar i cirka en timme.
- Sila därefter av kryddorna och häll upp glöggen på en flaska. Förvara flaskan i kylen.
- Njut av din goda och hemmagjorda glögg.