Ingredienser
- 0,5 dl olja
- 2 dl vatten
- 1 msk vinäger (jag tog vitvinsvinäger)
- 0,5 tsk salt
- 4 msk sesamfrön
- 5,5–6 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)
- Uppvispat ägg och solrosfrön (till penslingen)
Instruktioner
- Häll all vätska i en bunke.
- Blanda i de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en smidig deg.
- Knåda degen lite på ett bakbord.
- Dela degen i 3 bitar, och kavla ut varje del till en stor och tunn platta. Använd extra mjöl vid utbakningen på bakbordet och på kaveln.
- Flytta degen till ett bakplåtspapper och kavla ut lite till så det blir riktigt tunt.
- Pensla brödet med uppvispat ägg, och dela plattan i lagom stora bitar med hjälp av en kniv eller pizzaskärare. Jag fick cirka 20 bitar per plåt.
- Strö önskad mängd frön över varje knäckebit. Jag tog solrosfrön.
- För över bakplåtspappret med bröden på till en plåt.
- Sätt ugnen på175 grader och grädda i mitten av ugnen i 15–18 minuter. Var uppmärksam i slutet av gräddningen så de inte blir brända. De ska bli lite ljusbruna i kanterna. Om några bröd blir klara innan de andra så plocka ut dem från ugnen efter hand.
- Låt knäcket kallna på galler. De blir krispiga så fort de kallnat (sen är det bara att mumsa på).
- Förvara knäcket torrt, helst i en plåtburk.