Ingredienser
Skala
- 100 gr rumsvarmt smör
- 1 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 250 gr västerbottenost
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Instruktioner
Pajskalet
- Blanda ihop rumsvarmt smör, grahamsmjöl och vetemjöl. Tillsätt ägget. Om det behövs kan du tillsätta lite mer mjöl beroende på äggets storlek. Degen ska bli mjuk och smidig.
- Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.
- Ta fram en pajform 24 centimeter i diameter. Kavla ut degen på ett bakbord till lagom storlek så den passar i pajformen.
- Ta en gaffel och tryck små hål i degen på flera ställen.
- Förgrädda pajskalet i ugnen, 225 grader i cirka 10 minuter. Sätt därefter ugnen på 200 grader.
Pajfyllningen
- Riv västerbottenost grovt på ett rivjärn.
- Blanda ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
- Vispa lätt och rör snabbt ihop det till en jämn smet.
- Blanda i den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet.
- Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader i 25 – 30 minuter tills fyllningen har stannat och pajen fått fin färg.
- Ta ut pajen och låt den svalna. Västerbottenpajen sjunker ihop lite när den svalnar.