Västerbottenpaj

Här kommer ett recept på en extra god västerbottenpaj med mycket smak. Den passar utmärkt till exempelvis buffébordet vid midsommar, kräftkalaset eller julbordet.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Vasterbottenpaj i form

Västerbottenpaj

  • Total tid: 50 min.
  • Antal: 8 port. 1x

Ingredienser

Skala
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 250 gr västerbottenost
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Instruktioner

Pajskalet

  1. Blanda ihop rumsvarmt smör, grahamsmjöl och vetemjöl. Tillsätt ägget. Om det behövs kan du tillsätta lite mer mjöl beroende på äggets storlek. Degen ska bli mjuk och smidig.
  2. Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Ta fram en pajform 24 centimeter i diameter. Kavla ut degen på ett bakbord till lagom storlek så den passar i pajformen.
  4. Ta en gaffel och tryck små hål i degen på flera ställen.
  5. Förgrädda pajskalet i ugnen, 225 grader i cirka 10 minuter. Sätt därefter ugnen på 200 grader.

Pajfyllningen

  1. Riv västerbottenost grovt på ett rivjärn.
  2. Blanda ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
  3. Vispa lätt och rör snabbt ihop det till en jämn smet.
  4. Blanda i den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen, 200 grader i 25 – 30 minuter tills fyllningen har stannat och pajen fått fin färg.
  6. Ta ut pajen och låt den svalna. Västerbottenpajen sjunker ihop lite när den svalnar.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Nagga pajskalet med en gaffel
Hall blandningen i pajskalet
Gradda pajen i 200 grader i 25 30 min

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle