Köttfärspiroger

Här kommer ett gott recept på köttfärspiroger. De går utmärkt att både äta direkt och att frysa in.

Lycka till med tillagningen!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kottfarspiroger omslag

Köttfärspiroger

  • Total tid: 120 min.
  • Antal: 16 st 1x

Ingredienser

Skala

Brödet

  • 50 gram jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 gr smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • Cirka 12 dl vetemjöl
  • Lägg till 2 dl vetemjöl till utbakningen

Fyllningen

  • 700 gr köttfärs, gärna nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
  • Salt och peppar
  • 2 dl creme fraiche med krydda
  • 200300 gr riven ost
  • Någon grönsak t ex finrivna morötter eller majskorn

Penslingen

  • 2 ägg
  • Sesamfrön (ca. 0,5 dl)

Instruktioner

  1. Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av den varma degvätskan över jästen och lös upp jästen. Häll sedan på resten av vätskan. Tillsätt salt och socker.
  2. Häll i mjölet, lite i taget. Knåda degen i maskin eller med elvispens degkrokar cirka 5 minuter tills du fått en lagom smidig deg. Det går också bra att knåda degen för hand.
  3. Låt degen jäsa 30 minuter övertäckt med en bakduk.
  4. Skala och hacka löken och stek den mjukt i smör.
  5. Tillsätt köttfärsen, vitlök salt och peppar och fräs det tills köttfärsen fått fin färg.
  6. Rör i crème fraiche och koka ihop cirka 3 minuter.
  7. Låt köttfärsen svalna.
  8. Ta upp degen på ett bakbord eller en stor skärbräda.
  9. Gör en rulle av degen och dela den i 16 bitar.
  10. Kavla ut varje bit till rundlar, cirka 14 – 15 cm i diameter.
  11. Lägg fyllningen i mitten och pensla kanterna med uppvispat ägg.
  12. Vik ihop och tryck ihop kanten.
  13. Nagga kanten med en gaffel som du doppar i mjöl ibland för att inte degen ska fastna.
  14. Lägg pirogerna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i 20 minuter.
  15. Värm ugnen till 200 grader.
  16. När pirogerna jäst klart: Nagga kanterna på pirogerna igen med en gaffel.
  17. Pensla pirogen med uppvispat ägg och strö över sesamfrö.
  18. Grädda i mitten av ugnen 15 – 17 minuter och låt svalna på galler.
  19. Servera gärna pirogerna med kryddad crème fraiche/gräddfil och en sallad.

Värt att notera

Du kan göra tacopiroger genom att byta ut kryddorna och crème fraiche mot en påse tacokrydda och 1,5 dl vatten (mer om du skalar receptet) som får koka ihop med köttfärsen några minuter.

  • Författare: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

Kavla ut varje bit till rundlar
Fordela fyllningen i rundlarna och vik ihop degen
Lagg pirogerna pa plat med bakplatspapper
Gradda mitt i ugnen ca 15 minuter och
Njut av smarriga och hembakade piroger

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle