Ingredienser
Skala
- 3 dl mjölk
- 3 dl vatten
- 1 pkt jäst (50 g)
- 2 tsk salt
- 2 msk ljus sirap
- 2 msk matolja
- 8 dl rågsikt
- 8-9 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke
- Värm mjölk och vatten i en kastrull på spisen till 37 grader. Häll över lite av vätskan i bunken och lös upp jästen med vätskan. Häll sedan i resten av vätskan.
- Tillsätt salt, olja och sirap.
- Mät upp mjölet i ett litermått. Häll det direkt från påsen så det blir luftigt och skaka inte måttet. Tillsätt först rågmjölet och sedan vetemjölet i bunken men spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen väl på ett mjölat bakbord.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Degen ska vara övertäckt med bakduk.
- Knåda degen på ett bakbord, och kavla ut degen så den får en tjocklek på cirka 1,5 cm.
- Ta ut runda brödkakor med hjälp av ett mått, exempelvis ett stort glas eller ett burklock.
- Placera tekakorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
- Låt degen jäsa cirka 20 min under bakduk.
- Sätt ugnen på 240 grader.
- Grädda tekakorna mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
- Nu kan du servera dina goda tekakor.