Spenat- och fetaostpaj

Det här är en fantastiskt god matpaj som bland annat är fylld med fetaost, bladspenat och soltorkade tomater. Toppa den förslagsvis med pinjenötter under de sista minuterna i ugnen så de blir härligt rostade.

Denna matpaj kommer sannolikt bli en riktig storfavorit. Lycka till med tillagningen.

3 fördelar med att tillaga denna paj

  1. Spenat innehåller många viktiga vitaminer såsom vitamin A och C.
  2. Spenat innehåller mycket fiber och är således en nyttig ingrediens.
  3. Fetaost är rikt på kalcium, vilket stärker dina ben.
Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
paj spenat och fetaost 1

Paj på spenat och fetaost

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 70 min.
  • Antal: 8 port. 1x

Ingredienser

Skala

Pajdegen

  • 150 g smör (rumstempererat)
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten

Fyllningen

  • 65 g bladspenat
  • 1 st fetaost (150 g)
  • 140 g strimlade och soltorkade tomater på burk.

Äggstanningen

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Toppningen

  • 1/2 påse pinjenötter (35 g)

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram en skål, och blanda ihop det rumstempererade smöret med mjölet med hjälp av dina händer.
  3. Häll i vattnet i skålen och knåda ingredienserna till en smidig deg.
  4. Placera degen i plastfolie och låt degen vila i ditt kylskåp i 20 minuter.
  5. Ta ur pajdegen från kylskåpet, ta bort plasten och kavla ut degen på ett mjölat bord.
  6. Lägg den utkavlade pajdegen i en springform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  7. Tryck ut degen längs kanterna på formen och nagga sedan pajdegen med en gaffel.
  8. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 min.
  9. Blanda mjölk och ägg i en skål. Rör ned osten i samma skål och blanda ytterligare en stund.
  10. Ta ut pajskalet från ugnen.
  11. Lägg bladspenat, soltorkade tomater och smulad fetaost i pajskalet.
  12. Häll äggstanningen över pajen och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
  13. Ta ut pajen från ugnen och strö pinjenötter över pajen.
  14. Grädda pajen i ytterligare cirka 10 minuter mitt i ugnen. Pajen är klar när pinjenötterna fått en fin och gyllenbrun färg.
  15. Ta ut pajen ur ugnen, låt den svalna en stund och servera slutligen din paj.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

De populäraste recepten

cross-circle