Ingredienser
Skala
Pajdegen
- 150 g smör (rumstempererat)
- 5 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
Fyllningen
- 65 g bladspenat
- 1 st fetaost (150 g)
- 140 g strimlade och soltorkade tomater på burk.
Äggstanningen
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 3 dl riven ost
- 1/2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Toppningen
- 1/2 påse pinjenötter (35 g)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta fram en skål, och blanda ihop det rumstempererade smöret med mjölet med hjälp av dina händer.
- Häll i vattnet i skålen och knåda ingredienserna till en smidig deg.
- Placera degen i plastfolie och låt degen vila i ditt kylskåp i 20 minuter.
- Ta ur pajdegen från kylskåpet, ta bort plasten och kavla ut degen på ett mjölat bord.
- Lägg den utkavlade pajdegen i en springform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Tryck ut degen längs kanterna på formen och nagga sedan pajdegen med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 min.
- Blanda mjölk och ägg i en skål. Rör ned osten i samma skål och blanda ytterligare en stund.
- Ta ut pajskalet från ugnen.
- Lägg bladspenat, soltorkade tomater och smulad fetaost i pajskalet.
- Häll äggstanningen över pajen och grädda pajen mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
- Ta ut pajen från ugnen och strö pinjenötter över pajen.
- Grädda pajen i ytterligare cirka 10 minuter mitt i ugnen. Pajen är klar när pinjenötterna fått en fin och gyllenbrun färg.
- Ta ut pajen ur ugnen, låt den svalna en stund och servera slutligen din paj.