Ingredienser
Skala
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 2 tsk kardemumma
- 2 krm salt
- 1 dl strösocker
- 2 ägg
- 100 g smör
- Ca 11 dl vetemjöl
Till pensling
- 1 uppvispat ägg
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull på spisen.
- Häll ner mjölken i samma kastrull och låt vätskan bli fingervarm, alltså cirka 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och häll lite av den fingervarma vätskan i bunken.
- Rör om i bunken tills jästen löst upp sig och häll därefter i resterande vätska.
- Tillsätt strösocker, kardemumma, salt och ägg och rör om.
- Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta degen väl.
- Låt degen jäsa i bunken i cirka 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen något, och gör sedan små bullar av degen.
- Lägg bullarna på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda bullarna i nederdelen av ugnen i cirka 6–8 minuter.
- Ta ut bullarna när de fått en fin färg och tillred dina minisemlor.