Detta recept ger dig ett riktigt gott äppelmos med en försiktig touch av vanilj som inte tar över smaken från äpplena allt för mycket.
För att få den goda vaniljsmaken kokar du äppelmoset tillsammans med en vaniljstång och frön från vaniljstången, och resultatet blir ljuvligt gott!
I detta recept kokar du äppelmoset med skalet kvar på äpplena, vilket ger en riktigt härlig färg på moset. Färgen varierar beroende på vilken äppelsort du väljer, men vanligtvis blir detta äppelmos lite ljusrosa eller ljus-orange-rosa.
Det är riktigt trevligt att använda sig av hemlagat äppelmos exempelvis till filen eller på gröten. Genom att göra eget äppelmos får du också koll på vad äppelmoset verkligen innehåller.
Detta recept ger dig cirka 8 dl färdigt äppelmos, så passa gärna på att ge bort någon liten burk. Äppelmos är nämligen en väldigt trevlig och uppskattad ge bort-present.
OBS: Tänk på detta!
1. Om du inte har syltsocker hemma går det bra att använda samma mängd vanligt strösocker.
2. Lägg gärna dina äppeltärningar i en skål med kallt vatten så de inte hinner bli bruna innan kokning.
3. Äppelmosets hållbarhet i kylskåp är mellan cirka 2 och 3 veckor, men det går även bra att frysa äppelmoset för att få en längre hållbarhet. Häll då upp äppelmoset som du vill frysa ner i plastpåsar och lägg dem i frysen. Glasflaskor kan nämligen spricka vid frysning.
4. Syltsockret i äppelmoset gör att hållbarheten blir något längre. Använder du vanligt strösocker är hållbarheten för äppelmoset endast mellan cirka 1 och 2 veckor i kylskåp.
Ta fram en stor kastrull och lägg de tärnade äppelbitarna i den.
Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg både frön och stång i kastrullen.
Tillsätt vattnet och låt ingredienserna koka under lock i cirka 15 min. Glöm inte att röra om då och då.
Ta bort kastrullen från värmen och mosa de mjuka äpplena till önskad konsistens med hjälp av en potatisstöt. Du kan också använda en mixerstav till detta moment.
Rör ner sockret i kastrullen med äppelmoset och ställ tillbaka kastrullen på värmen.
Låt äppelmoset koka ytterligare 5 min under omrörning.
Ta bort kastrullen från värmen.
Häll upp äppelmoset i rena glasburkar. Som vi tidigare nämnt måste du använda plastpåsar för att förvara den mängd äppelmos som ska frysas.
Författare:Kajsa Rosqvist
Bilder och inspiration
Håll dig uppdaterad
Tryck här för att följa @mellisdags på Instagram så du inte missar alla nya recept.