Mellanmål för barn: Bra - nyttiga och goda

I denna artikel berättar vi om mellanmål för barn och unga som är goda, nyttiga och enkla att tillaga.

I denna artikel ger vi dig exempel på bra och nyttiga mellanmål som passar för både barn och ungdomar. Vi tror även att vuxna kommer gilla de recept vi berättar om här nedan.

14 bra mellanmål för barn och ungdomar

 1. Mellismuffins med blåbär och banan
 2. Yoghurtglass med jordgubbar och rabarber
 3. Tunnbrödsrullar med kyckling och spenat
 4. Mellismuffins med kanel och äpple
 5. Potatisplättar
 6. Morotsscones
 7. Frasvåfflor
 8. Risifrutti
 9. Nutellapizza
 10. Klassiska pannkakor
 11. Köttfärspiroger
 12. Mannafrutti
 13. Chokladvåfflor
 14. Krabbelurer

Längre ner i artikeln berättar vi om varje recept mer detaljerat.

Läs mer: Goda recept med nötter

1. Mellismuffins med blåbär och banan

Mellismuffins med blabar och banan
 • Tillagningstid: ca. 40 min

Vårt recept på mellismuffins med blåbär och banan innehåller inget vitt socker och ska därför räknas som ett nyttigt och energirikt mellanmål för barn.

De är lätta att frysa in, så ta upp några muffins dagen innan så dina barn får färska muffins när de kommer hem från exempelvis skolan eller fritids.

Läs mer: Alla recept på muffins

2. Yoghurtglass med jordgubbar och rabarber

Yoghurtglass
 • Tillagningstid: ca. 30 min (plus 4h frystid)

Detta recept ger dig en syrlig och smakrik yoghurtglass. Glasspinnarna är också nyttiga tack vare att de bara innehåller yoghurt och frukt. De är alltså ett mycket bra alternativ till vanliga glasspinnar.

Läs mer: Alla recept på glass

3. Tunnbrödsrullar med kyckling och spenat

Tunnbrodsrullar
 • Tillagningstid: ca. 5 min

Detta recept på tunnbrödsrullar går snabbt att tillaga och är både gott och nyttigt. Det är få ingredienser i rullarna, men de ingredienser som finns där är vitaminrika och mättande.

4. Mellismuffins med kanel och äpple

Mellismuffins med apple och kanel
 • Tillagningstid: ca. 25 min

Dessa goda mellismuffins innehåller varken mjöl eller socker. De är istället fyllda med nyttiga och krispiga äppelbitar som gör dessa muffins särskilt saftiga och smakrika.

5. Potatisplättar

Potatisplattar
 • Tillagningstid: ca. 30 min

När du gör potatisplättar till dina barn av potatismos som blivit över bidrar du till mindre matsvinn samtidigt som du sparar pengar. En fin bonus är också att dessa potatisplättar blir riktigt goda.

6. Morotsscones

Morotsscones bild
 • Tillagningstid: ca. 20 min

Dessa scones är härligt saftiga tack vare inslaget av riven morot. Tack vare att de också innehåller havregryn ska de också räknas som mättande och fiberrika.

7. Frasvåfflor

Frasvafflor
 • Tillagningstid: ca. 20 min

Frasvåfflor är ett gott och enkelt mellanmål för barn som du lagar till på omkring 20 minuter. Servera dem gärna med exempelvis bär, sylt och/eller grädde.

Läs mer: Alla recept på våfflor

8. Risifrutti

Risifrutti
 • Tillagningstid: ca. 15 min

Att göra hemlagad risifrutti går snabbt och det är ett gott mellanmål som i princip alla gillar. Som topping rekommenderar vi sylt och/eller färska bär.

9. Nutellapizza

Nutellapizza
 • Tillagningstid: ca. 10 min

Nutellapizza är ett energirikt mellanmål du kan ge dina barn om du exempelvis firar någonting eller vill bjuda på något extra gott ibland. Dessertpizzan är söt och god, och innehåller bland annat nötkräm, jordgubbar och blåbär.

10. Klassiska pannkakor

Klassiska pannkakor
 • Tillagningstid: ca. 10 min

Få mellanmål är så populära hos barn som klassiska pannkakor. Stek dem gärna med lite extra smör för att få dem riktigt frasiga, och servera dem gärna med sylt, grädde och/eller färska bär.

Läs mer: Alla recept på pannakor

11. Köttfärspiroger

Kottfarspiroger
 • Tillagningstid: ca. 120 min

Precis som alla andra piroger tar dessa köttfärspiroger ett tag att tillaga. Men goda är de, och likaså matiga. Du kan enkelt frysa in pirogerna och ta fram dem så fort du vill ge dina barn något extra nyttigt och gott.

Läs mer: Alla recept på piroger

12. Mannafrutti

Mannafrutti
 • Tillagningstid: ca. 15 min

Det går fort att få tillreda denna hemlagade mannafrutti, främst tack vare att huvudingrediensen mannagrynsgröt går snabbt och enkelt att tillaga. Mannafruttin blir fantastiskt god, och tänk gärna på att du kan variera den med i princip vilken topping du vill.

13. Chokladvåfflor

Chokladvafflor
 • Tillagningstid: ca. 30 min

Dessa himmelskt goda chokladvåfflor blir både frasiga och saftiga. Tillsätt gärna mörk choklad istället för ljus om du vill göra dem nyttigare.

14. Krabbelurer

Krabbelurar
 • Tillagningstid: ca. 30 min

Dessa krabbelurer blir härligt fluffiga och goda. Tänk gärna på att detta recept innehåller lite mer socker och därför inte passar som mellanmål precis varje dag, utan mest är till för de dagar då du vill lyxa till det lite extra för dig och dina barn.

Tips: Har du fler förslag på mellis för barn? Kontakta oss och säg vad du tycker!

cross-circle