Ingredienser
Skala
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk (fingervarm)
- 2 tsk salt
- 2 msk ljus sirap eller honung
- 50 g smör (rumstempererat)
- 12 dl vetemjöl
- Smör eller olja till plåten
Gör så här
- Smula jästen i en bunke.
- Tillsätt mjölk i bunken och rör om tills jästen lösts upp helt.
- Tillsätt salt och sirap i bunken.
- Blanda ner vetemjöl i bunken, lite i taget.
- Knåda degen väl.
- Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Smörj en långpanna med smör eller olja.
- Tryck ut degen i långpannan och låt brödet jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär degen i ett rutmönster med hjälp av en kniv eller degskrapa med lite olja på.
- Pudra över lite mjöl.
- Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 20 minuter.
- Ta ut brödet när det fått en fin färg, låt det svala av och servera det.
Tips
Du kan även tillaga detta bröd på en ugnsplåt om du inte har en långpanna.