Öppna köttfärspiroger

Detta recept ger dig magiskt goda piroger att njuta av till mellanmål. Passa gärna på att fylla upp frysen med ett gäng piroger så det finns mellis snabbt och smidigt när tiden inte räcker till. Pirogerna är också ett perfekt mellanmål efter skola och jobb.

Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Pirog

Öppna köttfärspiroger

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 120 min.
  • Portioner: 14 st.

Ingredienser

Skala

Degen

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • Ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 350 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 400 g finkrossade tomater
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 msk soja
  • 2 tsk paprikapulver
  • Salt och peppar
  • 100 g riven ost

Till pensling

  • 1 ägg

Gör så här

Fyllningen

  1. Skala och riv morot grovt. Finhacka löken.
  2. Stek riven morot och finhackad lök tillsammans i en stekpanna på spisen i olja några minuter.
  3. Tillsätt köttfärs, paprikapulver, salt och peppar.
  4. Stek tills köttfärsen är helt genomstekt.
  5. Tillsätt finkrossade tomater, chilisås och soja.
  6. Låt såsen puttra ca 10 minuter.
  7. Ställ åt sidan och låt svalna helt.

Degen

  1. Smula jäst i en bunke.
  2. Smält smör i en kastrull på spisen och tillsätt sedan mjölken.
  3. Värm till 37 grader.
  4. Häll lite av vätskan över jästen och lös upp jästen.Tillsätt därefter resterande vätska.
  5. Rör ner salt, socker och ägg i bunken.
  6. Häll i mjölet, lite i taget och knåda väl till en smidig deg.
  7. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar.
  10. Forma varje bit till en boll och kavla sedan ut dem till runda tunna plattor, ca 14 cm.
  11. Lägg lite fyllning på varje platta och strö sedan över riven ost.
  12. Vik upp kanterna och nyp ihop dem ordentligt.
  13. Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
  14. Grädda mitt i ugnen i 12 – 15 minuter.
  15. Dekorera ev. med färsk basilika.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist

Steg för steg

1. Börja med fyllningen. Grovriv morötter och finhacka löken. Stek detta mjukt i en stekpanna. Tillsätt därefter köttfärs och kryddor.

Grovriv

2. Tillsätt finkrossade tomater, chilisås och soja, och låt såsen sedan puttra några minuter

Sas och soja

3. Rulla 14 bollar av degen och kavla sedan ut dem till tunna runda plattor.

14 bollar av degen

4. Lägg ca 1 1/2 msk fyllning på varje platta.

Fyllning pa platta

5. Toppa med lite riven ost.

riven ost

6. Vik upp kanterna och nyp ihop dem ordentligt.

Piroger

7. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn ca 15 minuter. Njut därefter av dina goda piroger.

Piroger pa rad
piroger fran ovan

Fler recept vi tror du gillar

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

cross-circle