Marmelad med jordgubbar och rabarber

Här får du ett recept på sommarens godaste marmelad!

Koka gärna ihop denna smarriga marmelad och toppa frukostmackan med den. Så fort du lagat marmeladen kommer du sannolikt tycka det är mäktigt att kunna ställa fram en burk hemmagjord marmelad på frukostbordet.

Marmeladen innehåller syltsocker

Denna marmelad kokar du enkelt ihop med hjälp av syltsocker. En viktig anledning till att vi inkluderat syltsocker är för att syltsockret innehåller pektin som gör marmeladen tjock. Utöver det innehåller syltsocker även kaliumsorbat som i sin tur förlänger marmeladens hållbarhet.

Så säkerställer du att marmeladen får en lagom tjocklek

Det är en bra idé att säkerställa att marmeladen blir så tjock som du vill ha den innan du häller upp den.

För att utföra en "tjockhetskontroll" lägger du lite marmelad på en sval tallrik så den kyls ner. Om marmeladen stelnar på den kalla tallriken är den färdig, men om marmeladen flyter ut behöver den kokas ytterligare i cirka 5 minuter.

Jordgubbarna behöver inte vara superglada

Det gör ingenting om jordgubbarna är lite övermogna och fula, det går nämligen att göra marmelad på dem ändå.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Jordgubbs och rabarbermarmelad 12

Marmelad med jordgubbar och rabarber

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 45 min.
  • Antal: 7 dl. 1x

Ingredienser

Skala
  • 500 g jordgubbar
  • 500 g rabarber
  • 3 ½ dl syltsocker
  • 1 tsk vaniljpulver

Instruktioner

  1. Skölj, skala och skiva rabarberna.
  2. Skölj och skiva jordgubbarna.
  3. Värm upp jordgubbarna, rabarberna, syltsockret och vaniljpulvret i en kastrull.
  4. Låt ingredienserna koka kraftigt i 15 minuter.
  5. Dra kastrullen åt sidan för att låta marmeladen svalna av i 10 minuter.
  6. Häll upp marmeladen i burkar och förvara marmeladen svalt.
  • Författare: Kajsa Rosqvist

Inspiration och bilder

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betygsätt recept (frivilligt) 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Håll dig uppdaterad

cross-circle