Mellisdags

Mammas goda tekakor

Här får du ta del av ett toppenrecept på mammas goda tekakor. De kommer sannolikt gå hem hos alla🤩

Tekakorna smakar verkligen ljuvligt och blir härligt fluffiga, och de passar perfekt med ost och marmelad på.

Värt att veta är också att dessa tekakor är bra att ha i frysen så du snabbt ska kunna laga till ett smidigt mellanmål.

Tekakorna är förstås även jättegoda som nybakade.

Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Tekakor4

Mammas goda tekakor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 90 min.
  • Portioner: 18 st.

Ingredienser

Skala
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk matolja
  • 8 dl rågsikt
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Värm mjölk och vatten i en kastrull på spisen till 37 grader. Häll över lite av vätskan i bunken och lös upp jästen med vätskan. Häll sedan i resten av vätskan. 
  3. Tillsätt salt, olja och sirap.
  4. Mät upp mjölet i ett litermått. Häll det direkt från påsen så det blir luftigt och skaka inte måttet. Tillsätt först rågmjölet och sedan vetemjölet i bunken men spara lite mjöl till utbakningen. 
  5. Arbeta degen väl på ett mjölat bakbord.
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Degen ska vara övertäckt med bakduk.
  7. Knåda degen på ett bakbord, och kavla ut degen så den får en tjocklek på cirka 1,5 cm.
  8. Ta ut runda brödkakor med hjälp av ett mått, exempelvis ett stort glas eller ett burklock.
  9. Placera tekakorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper.
  10. Låt degen jäsa cirka 20 min under bakduk.
  11. Sätt ugnen på 240 grader.
  12. Grädda tekakorna mitt i ugnen i cirka 6-8 minuter.
  13. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
  14. Nu kan du servera dina goda tekakor.
  • Recept av: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Emma

Emma tillagar och skriver alla recept, och hon tar även alla bilder. Drivet för bakning och matlagning har funnits länge. Hon är mycket nöjd över att nu få dela med sig av sina recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

cross-circle