Ingredienser
Skala
- 150 gr smör
- 5 dl mjölk
- 50 gr jäst
- 2 ägg
- 2 msk flytande honung (eller socker)
- 2 tsk salt
- 14 dl vetemjöl
Till penslingen
- 1 ägg
- 3/4 msk vatten
- Vallmofrön
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll i mjölken och låt vätskan bli ljummen (37 gr).
- Smula jästen i en stor bunke.
- Häll över degvätska och lös upp jästen i vätskan.
- Blanda i ägg, socker, salt och häll till sist i mjölet.
- Knåda degen väl med degkrokar cirka 5 minuter, eller för hand vilket tar lite längre tid.
- Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa 1 timme.
- Ta sedan upp degen på ett bakbord med lite mjöl på. Degen ska vara lite lös men ändå gå att knåda. Använd helst inte så mycket extra mjöl vid utbakningen.
- Knåda ihop degen till en stor boll, dela bollen i två delar och gör en rulle av varje del. Dela varje rulle i 10 bitar.
- Vispa ihop ägg och vatten i en mugg.
- Häll upp vallmofröna i en djup tallrik. Ta varje bit av degen, pensla dem med äggblandningen på ena sidan och doppa dem i vallmofrön.
- Lägg dem sedan på plåtar med bakplåtspapper på.
- Låt frallorna jäsa cirka 35 minuter och sätt ugnen på 225 grader så den hinner bli varm tills nästa steg.
- Grädda bröden i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de fått fin färg.
- Låt frallorna svalna på galler.