Ingredienser
Degen
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 50 g smör
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 msk socker
- Ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
- 350 g köttfärs
- 1 gul lök
- 1 morot
- 400 g finkrossade tomater
- 1/2 dl chilisås
- 1 msk soja
- 2 tsk paprikapulver
- Salt och peppar
- 100 g riven ost
Till pensling
- 1 ägg
Gör så här
Fyllningen
- Skala och riv morot grovt. Finhacka löken.
- Stek riven morot och finhackad lök tillsammans i en stekpanna på spisen i olja några minuter.
- Tillsätt köttfärs, paprikapulver, salt och peppar.
- Stek tills köttfärsen är helt genomstekt.
- Tillsätt finkrossade tomater, chilisås och soja.
- Låt såsen puttra ca 10 minuter.
- Ställ åt sidan och låt svalna helt.
Degen
- Smula jäst i en bunke.
- Smält smör i en kastrull på spisen och tillsätt sedan mjölken.
- Värm till 37 grader.
- Häll lite av vätskan över jästen och lös upp jästen.Tillsätt därefter resterande vätska.
- Rör ner salt, socker och ägg i bunken.
- Häll i mjölet, lite i taget och knåda väl till en smidig deg.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar.
- Forma varje bit till en boll och kavla sedan ut dem till runda tunna plattor, ca 14 cm.
- Lägg lite fyllning på varje platta och strö sedan över riven ost.
- Vik upp kanterna och nyp ihop dem ordentligt.
- Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i 12 – 15 minuter.
- Dekorera ev. med färsk basilika.