Frasiga rårakor med goda tillbehör

Att slänga ihop rårakor är väldigt smidigt! Sen blir de ju så goda också. Rårakor fungerar alltså som en trevlig och smarrig förrätt, men rårakor passar också bra som en lättare lunch eller som ett gott mellanmål.

Snabba tillagningstips

  • Se till att hela rårakorna blivit frasiga och stelnat ordentligt innan du vänder dem i pannan.
  • Servera gärna gräddfil, hackad rödlök, hackad gräslök, stenbitsrom och/eller en citronskiva till dina rårakor.
  • Värt att veta är även att rårörda lingon passar utmärkt till rårakor. 

Vad är rårakor?

Rårakor består av råriven potatis som steks frasiga i smör och olja i en stekpanna.

Den rivna potatisen får gärna bli grå

När du river potatisen frigörs potatismjöl som sköter bindningen. I samband med att du river potatisen kan den därför bli lite grå i färgen. Men det gör ingenting.

När potatisen varit i kontakt med luft under en länge period blir den nämligen lite grå, men är absolut ingen fara för den grå färgen är naturlig och försvinner vid stekning.

Print
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Rarakor 3

Rårakor

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Total tid: 15 min.
  • Portioner: 6 st.

Ingredienser

Skala
  • 600 gram potatis (ca. 6 st)
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • Smör och olja till stekning

Gör så här

  1. Riv potatisarna på ett grovt rivjärn.
  2. Salta och peppra den rivna potatisen.
  3. Värm upp en stekpanna med smör och olja.
  4. Pressa ur vätskan ur den rivna potatisen.
  5. Dela upp potatisen i 6 st (eller fler vid skalning) lika stora högar.
  6. Lägg 3 högar åt gången i stekpannan och pressa dem platta med hjälp av en stekspade.
  7. Stek potatisen cirka 3 minuter på varje sida. Se till att potatisen är stel nog att hålla ihop ordentligt innan du vänder dem.
  8. Lägg de färdiga rårakorna åt sidan och stek de återstående rårakorna - tre åt gången.
  9. Servera rårakorna direkt medan de är varma.

Tips

Värt att veta är att gräddfil, hackad rödlök, gräslök och stenbitsrom passar utmärkt som topping.    Garnera gärna även med en citronskiva.

Rårörda lingon är också gott till rårakor.

  • Recept av: Kajsa Rosqvist

Bilder och inspiration

Kajsa Rosqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

cross-circle