5 tips för att äta rätt när du tränar

För att få ett bra resultat när du tränar är det viktigt att du äter rätt. Av den anledningen ger vi dig här 5 kosttips som passar särskilt bra för dig som tränar.

5 kosttips inom träning

  1. Ät lagom mycket
  2. Är regelbundet
  3. Drick ordentligt
  4. Laga mat från grunden
  5. Det är okej att slarva ibland

Nedan berättar vi om de kosttips vi precis nämnt på ett mer detaljerat sätt.

1. Ät lagom mycket

Du tycker säkert det är självklart att du ska äta lagom mycket, och det är det, men det är faktiskt svårt att veta vad lagom mycket är. Generellt äter folk som tränar hårt för lite, vilket bland annat leder till ökad risk för skador och infektioner, och ökad risk för att du inte får det resultat du vill ha av din träning.

Ett bra tips för att äta lagom mycket är att alltid lyda kroppens signaler. Säger din kropp att du är hungrig ska du också se till att äta och vice versa.

2. Ät regelbundet

Det är bra för både ditt psyke och din kropp att äta regelbundet under dagen, så varva gärna in några proteinrika mellanmål som är anpassade för dig som tränar. Ett mellanmål per 1,5 timme är inte för mycket ifall du tränar riktigt hårt.

Tänk på att om du inte äter tillräckligt kommer kroppen förmodligen inte orka med att träna så hårt som du vill. Ett annat bra tips är att äta de riktigt stora måltiderna efter du tränat hårt så kroppen får möjlighet att samla kraft och återhämta sig.

Traning och mat min

3. Drick ordentligt

Att dricka ordentligt är viktigt oavsett om du tränar eller inte. Men om du hårdtränar ska du tänka på att dricka mer än de 1,5–2 liter vätska som är det rekommenderade dagliga intaget av vätska. En bra tumregel är att dricka ungefär 0,75 liter extra per timme ifall du tränar riktigt hårt.

Sen är det också viktigt att lyssna på kroppen. Att gå och dricka "bara för att" är inte heller bra, så är du inte törstig är det generellt bra att inte heller dricka något.

4. Laga mat från grunden

Har du tid att laga mat från grunden är det bäst att göra det i stället för att äta en massa hel- eller halvfabrikat. Bra exempel på proteinrika mellanmål som är nyttiga och som du kan laga från grunden är proteinrika våfflor, proteinrik kesobowl och proteinrik chiapudding.

Tänk också på att det finns restauranger som serverar nyttig mat som är lagad från grunden och är rik på fibrer, mineraler och vitaminer. Det är alltså en bra idé att skippa allt för kaloririk utemat för att i stället satsa på japansk mat, thaimat eller indisk mat när du äter ute.

Som Sverigefitness säger finns det också kosttillskott och vitaminer man kan köpa om man känner att ett extra tillskott krävs. Fast vitaminer och kosttillskott ska du samtidigt äta utöver den vanliga maten, så det är inget substitut för att äta som man ska.

Man som ater en massa grejer

5. Det är okej att slarva ibland

Allt är inte gravallvarligt, även toppidrottspersoner har fuskdagar då de äter lite kaloririkt och kalasar i sig lite popcorn och chips. Så det finns ingen anledning att alltid bry sig om vad man äter.

Ska du på exempelvis fest, middag eller bio är vanligtvis bra att äta lite vad man vill. Så länge du tänker på vad du äter övriga dagar tycker vi du har råd att unna dig något som är lite onyttigt ibland.

cross-circle