Fördelar och nackdelar med att äta mellanmål

Varför är det en bra idé att äta mellanmål? Den frågan får du svar på i denna artikel där vi nämner viktiga fördelar och nackdelar med mellanmål.

Fördelar med att äta mellanmål

1. Du håller dig mätt mellan de stora måltiderna

När du väljer att äta mellanmål vid rätt tidpunkter kommer du kunna hålla dig mätt mellan de större måltiderna. Så om du i stället mättar munnen med nyttiga mellanmål än med snacks och godis kommer du garanterat både må bättre och få lättare att hålla din ideala vikt.

Mellanmal gor att du haller dig matt mellan de stora maltiderna

2. Du får ett jämnare blodsocker

När du äter mellanmål med jämna mellanrum maximerar du möjligheterna för att ditt blodsocker håller sig på en jämn nivå. Ett svängigt blodsocker är precis det du får om du äter mycket men sällan, såsom om du har som vana att äta en stor lunch som du "klarar dig på" hela vägen tills kvällsmaten.

Men att äta stora måltider är inte så bra som vissa tror. Då blodsockret först höjs till skyarna för att efter det bli allt för lågt får din kropp kämpa för att hålla dig på ett jämnt och bra humör. Så se till att ät mellanmål med jämna mellanrum. Din kropp och ditt humör kommer att tacka dig.

Mellanmal ger dig jamnare blodsocker

Läs mer: Alla våra recept på goda mellanmål.

3. Du äter fler mindre måltider

När du äter fler, men samtidigt mindre måltider får din kropp en jämnare belastning. Det medför att matsmältningen blir mer effektiv och att du får enklare att gå ned i vikt eller att behålla den vikt du trivs med.

Mellanmal gor att du ater fler mindre maltider

Nackdelar med att äta mellanmål

1. Du äter för många onyttiga mellanmål

Det finns mellanmål som alla vet är 100 % onyttiga såsom chips, ostbågar och lösviktsgodis. Mellanmål med högt kaloriinnehåll kan vara gott någon enstaka gång, men att exempelvis äta nutelladipp till dina hemlagade chips flera gånger i veckan är knappast att rekommendera.

Fast värt att veta är samtidigt att de "onyttiga" mellanmål vi tipsar dig om inte är fullproppade med onödiga tillsatser som du hittar i butiksköpta mellanmål. Två exempel på onödiga tillsatser du ofta hittar i köpta mellanmål är vitt socker och konserveringsmedel.

Summa summarum; det är helt okej att äta onyttiga mellanmål ibland. Men om du äter onyttiga mellanmål i princip varje dag leder det till tråkiga konsekvenser för din hälsa, såsom viktuppgång och ett mer ojämnt blodsocker (och i förlängningen mer ojämnt humör).

Det ar enkelt att ata onyttiga mellanmal for ofta

2. Du får i dig för många kalorier

Det är gott med mellanmål, på gott och ont. På grund av att det är gott med mellanmål är det enkelt att få i sig för mycket kalorier, vilket medför att du riskerar att gå upp i vikt eller att inte bibehålla din målvikt.

Så om du känner att det blivit lite för många onyttiga mellanmål inom den senaste tiden, se då till att varva de onyttiga mellanmålen med nyttiga mellanmål såsom tunnbrödsrullar med kyckling och spenat och saftiga frallor med honungssmak.

Det ar enkelt att fa i sig for mycket kalorier

3. Du börjar småäta

En stor nackdel med mellanmål är att man enkelt kan börja äta lite för ofta. Mellanmål är inte till för att ersätta en vanlig, det vill säga större måltid. När du äter ett mellanmål ska du idealt äta så mycket att du klarar dig till nästa stora måltid, och varken mer eller mindre än så.

Om du börjar äta mellanmål för ofta får kroppen en mer ojämn belastning, vilket påverkar matsmältningen och i många fall leder till en viktuppgång.

Att äta mellanmål särskilt ofta är någonting som elitidrottare i regel tjänar på, men om du exempelvis sitter stilla i skolan eller på kontoret gör du rätt i att inte äta mellanmål allt för ofta.

Läs mer: Vad är mellanmål egentligen?

Det ar enkelt att borja smaata om man gillar att ata mellanmal

cross-circle