Vad är mellanmål egentligen?

Du vet säkert att det är en bra idé att äta mellanmål, men vad är ett mellanmål egentligen? Den frågan får du ett tydligt svar på precis nu.

Det är i princip alltid en bra idé att äta ett eller fler mellanmål per dag. Men vad är egentligen ett mellanmål, och varför är det en bra idé att äta mellanmål?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är mellanmål?

Precis som det låter är mellanmål en mindre måltid som du ska äta mellan större måltider, såsom lunch och kvällsmat. Vanligtvis rör det sig inte om en varm, alltså en tillagad måltid utan någonting enklare såsom en fruktkräm, en smörgås eller en tallrik keso.

Men mellanmål kan även bestå av lagade, men samtidigt lite enklare rätter såsom pannkakor, även om det inte är lika vanligt.

Fem populära exempel på mellanmål

1. Smoothies

En smoothie är en kall och i regel söt dryck som oftast består av frukter och bär av olika slag. Många jämför smoothies med milkshakes men det är inte riktigt rätt.

Milkshakes är i princip alltid betydligt mer onyttiga än smoothies som faktiskt är nyttiga så länge du håller sockermängden på en rimlig nivå. Oftast behövs faktiskt inget tillsatt socker då många frukter och bär är naturligt söta.

Hallonsmoothie ar ett populart mellanmal

Läs mer: Alla våra recept på smoothies.

2. Bröd

Bröd är som alla vet ett livsmedel som ofta tillagas på mjöl, jäst, vatten och mjölk. Men sanningen är att alla bröd inte är stöpta ur samma form. Det finns nämligen nyttiga bröd som passar perfekt som ett lättare mellanmål, men det finns även lite mer onyttiga typer av bröd med en stor andel ljust mjöl och socker.

Morotsbrod ar ett populart mellanmal

Läs mer: Alla våra recept på bröd.

3. Muffins

Muffins består till stor den av en smet som påminner om vanlig sockerkakssmet. Som smaksättare kan i princip vad som helst användas inklusive bär, frukter, nötter, kakao och vaniljsocker. Men även om det finns många ingredienser att välja på är det inte helt enkelt att baka riktigt goda muffins

Värt att veta är att brittiska muffins kan ätas med smör, och att amerikanska muffins (cupcakes) i regel har mer fyllning och dekoration. Amerikanska muffins är i princip alltid mer onyttiga än "svenska" muffins, medan brittiska muffins påminner mer om bröd.

Mellismuffins ar ett populart mellanmal

Läs mer: Alla våra recept på muffins.

4. Pannkakor

Pannkakor är ett mellanmål som består av en pannkaksdeg, som i sin tur ofta består av ägg, vetemjöl, matfett och salt. Som mellanmål är det vanligast att man äter pannkakor som tillagats i stekpanna, men man kan även tillaga pannkaka i ugn, vilket då kallas för ugnspannkaka.

Klassiska pannkakor

Läs mer: Alla våra recept på pannkakor.

5. Krämer

Kräm som man äter som mellanmål består i regel av frukt eller bär som kokats tillsammans med ett stärkningsmedel för att få en bra konsistens. Värt att veta är att det i regel går lika bra att tillreda krämen med frysta frukter och bär som med färska frukter och bär.

Kram med frukt ar populart mellanmal

Läs mer: Alla våra recept på krämer.

Svar på vanligt ställda frågor om mellanmål

🥣 När ska jag äta mellanmål?

Som tumregel är det en bra idé att äta mellanmål cirka 2 timmar efter frukost och cirka 2 timmar efter du ätit lunch och kvällsmat.

Tre viktiga anledningar till det är att du ser till att ditt blodsocker hålls på en jämn nivå, att du får ett jämnare humör och att du undviker att småäta en massa onyttiga saker då ditt matsmältningssystem får en mer jämn belastning.

Läs mer: Viktiga fördelar och nackdelar med att äta mellanmål.

🥣 Hur många mellanmål ska jag äta per dag?

Det är i regel en bra idé att äta mellan 1 och 3 mellanmål per dag. Värt att veta är att du ska ha som vana att äta nyttiga mellanmål om du äter 3 mellanmål dagligen, för annars riskerar du att få i dig för en allt för stor del onödiga kalorier.

Chiapuddig med choklad

🥣 Vad ska mitt mellanmål innehålla?

Om du bara äter något mellanmål ibland får det gärna vara lite onyttigt och innehålla socker och snabba kolhydrater. Men om du väljer att äta flera mellanmål per dag ska du se till att majoriteten av dina mellanmål innehåller proteiner, nyttiga fetter och långsamma kolhydrater så du inte riskerar att försämra din hälsa.

cross-circle